НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНА 31. ЈАНУАР

У Србији се према Календару јавног здравља, сваког 31. јануара обележава Национални дан без дувана. Ове године, Национални дан без дувана се обележава под слоганом „Живот без дувана – за бољу будућност нових генерација” наглашавајући значај заштите младих од употребе дувана, као и заштиту од нових изазова у вези са дуваном са којима се млади сусрећу.

Дувански дим садржи преко 7000 различитих супстанци, међу којима је преко 250 једињења опасних по здравље и око 70 материја за које је утврђено да изазивају малигна обољења.

У свету сваке године услед употребе дувана и изложености дуванском диму превремено умире близу 8 милиона људи односно више од 20000 сваки дан.

У Србији, најмање 15000 људи превремено умре због пушења.

Употреба дувана је повезана са настанком бројних болести. Готово да нема органа у људском телу на који дуван нема штетан утицај.

Од свих смртних случајева узрокованих кардиоваскуларним болестима, 17% је последица употребе дувана и изложености дуванском диму. Рак плућа је последица директног излагања канцерогеним супстанцама из дуванског дима. Поред рака плућа, употреба дувана повезана је са обољевањем од других малигних болести као што су: рак мокраћне бешике, дебелог црева и ректума, једњака, јетре, панкреаса, трахеје, бронха. Употреба дувана је фактор ризика за многе друге болести као што су опструктивна болест плућа, астма, емфизем, хронични бронхитис, болести уста као што је пародонтитис и многе друге. Важно је нагласити да употреба дувана утиче и на репродуктивне органе, па тако може утицати и на смањење плодности.

Посебно осетљива популација су млади, а већина данашњих пушача прву цигарету је запалила током адолесценције.

Деца су посебно осетљива на изложеност дуванском диму из окружења. То показују бројни здравствени проблеми као што су чешћи и јачи напади астме, респираторне инфекције и инфекције уха.

Поред директне изложености дуванском диму, здравље угрожавају и остаци штетних материја из дуванског дима који се дуго задржавају на одећи, намештају, завесама, теписима, играчкама и не могу се елиминисати проветравањем. Све је више података из истраживања о штетним ефектима „задржаног дуванског дима”, на које су најосетљивији најмлађи – одојчад и мала деца.

У оквиру обележавања Националног дана без дувана, посебно се апелује на родитеље да заштите своју децу од дуванског дима, и то уколико:

  • Не дозволе пушење унутар или у близини куће.
  • Не дозволе пушењу у аутомобилу.
  • Залажу се да вртићи, школе и сва друга места на којима бораве деца буду без дуванског дима.
  • У свакој прилици за боравак своје породице, бирају простор без дуванског дима.

Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму је у Србији на снази од 2010. године (Службени гласник РС 30/2010). Овај закон забрањује пушење на радним и јавним местима и у јавном превозу, док је за угоститељске објекте превиђен изузетак за цели угоститељски сектор који омогућава пушење у угоститељским објектима.

Завод за јавно здравље Пожаревац, поштујући Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму, подржава кампању поводом Националног дана без дуванског дима и у сарадњи са свим здравственим установама Браничевског и Подунавског округа координира и спроводи здравствено васпитнe активности.

Активности које се реализују у оквиру обележавања националног дана без дувана 2020. године, имају за циљ јачање мултисекторске сарадње и заштите здравља младих.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nacionalni-dan-bez-duvana-31-januar/