НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА 31. ЈАНУАР-„ОДРАСЛИ ПУШЕ И МЕНЕ ГУШЕ“

У Србији се обележава Национални дан без дуванског дима под слоганом „Одрасли пуше и мене гуше”, а резултати истраживања здравља становништва показали су да је више од половине становништва старијег од 15 година изложено дуванском диму у затвореном простору.

Подаци из Глобалног истраживања о употреби дувана међу младима у Србији показују да је 63 одсто ученика старости 13 до 15 година изложено дуванском диму у својим домовима и 61 одсто на затвореним јавним местима, објављено је на сајту Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић – Батут”.

Високој изложености дуванском диму, а посебно на местима на којима пушење није забрањено – законски регулисано, доприноси и висока толеранција друштва према употреби дувана.

Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму усвојен је 2010. године и тим законом је забрањено пушење на радним и јавним местима и у јавном превозу, док је у угоститељским објектима пушење и даље дозвољено.

Резултати истраживања која се редовно спроводе од 2010. године показују да је дошло до смањења изложености дуванском диму, посебно на местима која су регулисана законом.

Кључни резултати Истраживања о ефектима и ставовима у вези са Законом о заштити становништва од изложености дуванском диму које је спроведено 2015. године су да је пушење дозвољено у свим просторијама у скоро половини домаћинстава у Србиј, а тек у сваком десетом домаћинству пушење је дозвољено само на тераси.

Више од две трећине пунолетних грађана Србије, пушача и непушача, изложено је дуванском диму у својој кући 65 одсто, док је 75 одсто одраслих становника изложено дуванском диму у кући пријатеља.

Упркос забрани пушења, сваки пети одрасли грађанин Србије изложен је дуванском диму на радном месту, док је 5 одсто становништва изложено дуванском диму у образовној установи.

Сваком другом пунолетном становнику смета изложеност дуванском диму на местима на које излазе, док 56 одсто становништва наводи да им смета изложеност дуванском диму на радном месту.

Дувански дим, који садржи више од 7000 хемијских материја, од чега су преко 70 канцерогене материје, повезан је са оболевањем од малигних болести, са болестима срца и крвних судова и дисајних путева.

Употреба дувана је повезана са близу шест милиона смртних случајева широм света годишње, укључујући и 600.000 смртних случајева који су настали због излагања дуванском диму.

Деца изложена дуванском диму чешће оболевају од акутних и хроничних упала доњих респираторних путева, инфекција средњег уха и имају чешће астматичне нападе који су јачег интензитета.

Изложеност дуванском диму представља професионални ризик за угоститељске раднике коме су они изложени у радном времену, те је и њима потребно обезбедити здраву и безбедну радну средину.

Не постоји безбедан ниво излагања дуванском диму, па ефикасна заштита подразумева потпуну елиминацију дуванског дима из сваког затвореног јавног и радног простора, јер само окружење 100 одсто без дуванског дима може да заштити људе од штетног дејства састојака дуванског дима.

Окружење без дуванског дима спречава започињања пушења и има позитиван утицај на одвикавање од пушења, смањење разболевања и смртности због пушења, чиме се смањују трошкови за лечење особа које оболе због пушења.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nacionalni-dan-bez-duvanskog-dima-31-januar-odrasli-puse-i-mene-guse/