НАЦИОНАЛНИ САВЕТИ: БЕЗ ИЗНЕНАЂЕЊА МЕЂУ ПОБЕДНИЦИМА

Роми у Смедеревској Паланци бирали своје представнике. Фото: Љ.Милошевић

Републичка изборна комисија саопштила је прелиминарне резултате избора за 18 националних савета националних мањина на основу пристиглих 3.426 записника са бирачких места, а коначне резултате утврдиће до 8. новембра, до 20 часова.

У Националном савету бошњачке националне мањине, према прелиминарним резултатима, највише гласова освојила је листа „Самоопредељење – др Сулејман Угљанин“ са 14 мандата, за њом „Матица бошњачка – академик Муамер Зукорлић мутфија“ са 13 мандата и „Вакат је – проф. др Саит Качапор“ са осам мандата.

За чланове Националног савета мађарске националне мањине највише гласова освојила је листа „Мађарска слога“ са 30 мандата, док је „Мађарски покрет, Жолдош Ференц“ добио пет мандата.

а чланове Националног савета ромске националне мањине највише гласова освојила је листа „Свеевропски ромски покрет“ са 32 мандата, а листе „Роми одлучно за Србију“, „Респект за Роме – Владан Станојевић“ и листа „Уједињена партија Рома“ добиле су по мандат.

За чланове Националног савета албанске националне мањине највише гласова добила је изборна листа „Партија за демократско деловање – Шаип Камбери“ са шест мандата, затим „Алтернатива за промене – Шћиприм Арифи“ са четири мандата, „Демократска партија – Др сц. Нагип Арифи Партиа“ са два мандата, „Демократска партија Албанаца – Др сц. Рагми Мустафа“ са два мандата и „Сами Салиху – Покрет за реформе“ са једним мандатом.

Избори за 22 национална савета одржани су у недељу. За непосредне изборе укупно је проглашено 58 изборних листа, док су четири савета бирала чланове на електорским скупштинама.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nacionalni-saveti-bez-iznenadjenja-medju-pobednicima/