НАЦРТ ЗАКОНА О ИСТОПОЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА И ДАЉЕ НА ЧЕКАЊУ

Министарство за људска и мањинска права је почетком априла 2021. упутило нацрт Закона. о истополним заједницама свим министарствима. Према Нацрту, овај правни акт неће признати истополни брак, нити ће истополним партнерима омогућити усвајање деце.

Закон би истополним паровима дозволио регистрацију партнерства како би добили нека од основних права која до данас немају. Нека од њих су право на поделу имовине, наслеђивања партнера или учешћа у доношењу одлука у случају болести, те посете партнера у болници или затвору.

Циљ је да се у Србији што је пре могуће стекну услови да ЛГБТИ особе могу неометано да планирају и организују сопствени породични живот. Опредељеност државе ка поштовању универзалног начела људских права и недискриминације обавезује надлежне институције да омогуће процес достизања права ЛГБТИ особа. Доношењем оваквог прописа држава изражава своју јасну опредељеност за поштовање међународних стандарда у области људских права, као и приврженост вредностима које су уграђене у законодавство Европске уније, али и своју одлучност да, упркос притисцима поступа у складу са принципима владавине права. Доношење Закона о истополном партнерству једна је од активности предвиђених у Годишњем плану рада Владе за 2021. годину као и у Акционом плану за спровођење Програма Владе.

Према процедури, закон би требало да усвоји Влада, а потом и Скупштина Србије, али без потписа председника Републике закон не може да ступи на снагу. У мају, председник Србије Александар Вучић изјавио је да не би могао да потпише закон јер је „обавезан да штити Устав“ који, како је рекао, „упућује на Породични закон који брак дефинише као законом уређену заједницу мушкарца и жене“.

Анализом стања у области остваривања људских права сексуалних мањина уочено је да постојање истополних партнерстава у свим друштвима, па и у друштву у Србији, намеће потребу да се овакав вид остваривања заједнице живота између две особе правно препозна и уреди. Истраживања показују да преко 50% испитаних ЛГБТИ особа у Србији живи у неком виду партнерства, а њих 63% одговорило је позитивно у погледу спремности да региструје истополно партнерство уколико би то било правно могуће.  Негативне последице непрепознавања истополног партнерства су вишеструке, и поред припадника ЛГБТИ заједнице посредно захватају читаво друштво. Нерегулисан породични статус у конкретним случајевима директно угрожава или може да угрози здравствено стање, имовину, породични и лични статус појединца, а свакако код истог ствара осећај друштвене изопштености и понижености.

Истовремено у нашем суседству, Управни суд у Хрватској пресудио је да истополни парови у тој земљи могу да усвајају децу. Данијел Мартиновић из удружења “Дугина обитељ” изјавио је како је одлука Управног суда према којој истополни животни партнери могу да приступе процени да постану усвојитељи “велики тренутак”.

“Ова историјска пресуда отвара врата свим геј и лезбејским паровима у Хрватској који желе да постану усвојитељи, и потврђује како животни партнери морају у свим поступцима имати једнака права као и брачни другови”, поручују из Дугиних обитељи.

Након пет година правних битака, Управни суд у Загребу крајем априла је у случају Младена Kожића и Иве Шеготе, двојице геј мушкараца у Хрватској, пресудио да они не смеју бити дискриминисани у поступку процене за усвајање због тога што су склопили животно партнерство.

За то време, закон о истополним заједницама у Србији оборен је и пре него што је стигао поред скупштинске посланике, након што је председник Александар Вучић обећао да неће потписати пуномоћ на такав закон, који је окарактерисао као противуставан.

„Устав упућује на Породични закон који брак дефинише као законом уређену заједницу мушкарца и жене. Стога и закон о истополним заједницама не бих могао да потпишем и вратио бих га Народној скупштини“, казао је Вучић. Каже да не искључује могућност да се Устав промени у будућности, али да је данас овако.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nacrt-zakona-o-istopolnim-zajednicama-i-dalje-na-cekanju/