НАФТНИ ДЕРИВАТИ СВЕ СКУПЉИ

Цене нафтних деривата у Србији су у последњих месец дана поново забринуле возаче. Тако је, у просеку, бензин од 95 октана поскупео за више од седам динара по литру, па је јуче, на скоро свим бензинским станицама, премашио 140 динара за литар!

У истом периоду и скоро за исти износ поскупео је и евродизел, па је јуче на већини пумпи точен на самој граници од 150 динара за литар.

Рекордер је ипак супердизел (различити називи од компаније до компаније), који је поскупео десет динара. А на појединим пумпама се јуче продавао за 154,40 динара за литар! И безоловни бензин од 98 октана, који је све више тражен, „узлетео“ је за више од шест динара по литру у последњих 30 дана. Цена му је 148,70 динара за литар!

– Разлог поскупљења су више цене сирове нафте на светским берзама. Али највише је на раст утицао скок долара, који се скоро изједначио са евром. Ситуација са квалитетнијим евродизелом је комерцијалне природе. Он поскупљује и због адитива који се додају да би му се побољшале карактеристике.

Сирова нафта је на берзама, после договора чланица ОПЕК-а о смањењу производње (придружила се и Русија), порасла за десетак долара по барелу, уз наговештај да би ускоро могла и да премаши 60 долара по барелу. Долар је значајно поскупео, па је тако према евру већ достигао историјски максимум и ускоро би могли да се изједначе по вредности. У односу на динар, долар такође бележи константан раст. Тако је пре два месеца долар вредео 110,15 динара по просечном курсу Народне банке Србије, а јуче 117,41 динар.

При томе треба нагласити и да Србија има скоро највећа државна захватања у региону, па је и зато цена нашег горива међу највишим.

Држава је најавила да би крајем месеца могла да усклади висину акциза са износом прошлогодишње инфлације.

Све зависи од процене како ће цена утицати на стабилност тржишта, пре свега динара. Притом, маневарски простор је поприлично мали, јер све зависи од кретања цена сирове нафте на светским берзама.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/naftni-derivati-sve-skuplji/