НАЈБОЉА ВИНА СРБИЈЕ У 2017 ГОДИНИ

Најпопуларнији вински портал у региону Вино.рс прогласио је, у свом традиционалном избору, најбоља вина и винарије Србије за 2017. годину.
Најбоље црвено вино Србије у 2017. години је каберне из Неготина Kремен Kамен 2013 винарије Матаљ, док је најбоље бело вино Соната 2016 винарије Јеремић из Смедерева. Најбољи розе долази с обронака Фрушке горе под етикетом Роза Ностра 2015 из винарије Ердевик, победник међу пенушавим винима је Тријумф Росе пенушаво 2015 винарије Александровић, која је понела и награду за најбољи вински бренд Србије, а најбоље слатко вино је Три сунца 2012 Qует, винарије Фрушкогорски виногради.
С посебним интересовањем ишчекивани су резултати избора најбољих вина од локалних аутохтоних сорти Србије, где је у категорији црвених победило вино Прокупац 2015 винарије Доја, а међу белим винима то је Морава 2016 Јелић.
Што се винарија тиче, за најбољу изабрана је Винарија Милијан Јелић из околине Ваљева, док је винарија Ластар проглашена за најбољу младу винарију.
Рецимо и то да је за винску личност године изабран винар Оскар Маурер, те да је Вински маратон Србије, одржан у септембру месецу на Палићу, проглашен за најбољу винску манифестацфију у држави.

Ништа мање значајна није ни амбалажа и изглед етикета на флашама па је тако винарија Деспотика награђена за најбољи дизајн етикета .Винарија која је пред себе поставила циљ да уз врхунска вина чува од заборава и винску традицију Шумадије и Србије, може да се похвали и изузетно ефективним етикетама које на модеран начин скрећу пажњу управо на ту везу традиције и најбољих српских вина. Етикете које егзистирају од првог изласка на тржиште, бербе 2011. године су нека врста кооперације између Ђорђа Васића, који је аутор грозда на етикетама белих вина, али и комплетне концептуалне и креативне идеје власника винарије Веселина Деспотовића, који је осмислио симболе руке, ока, стопала… Свега што повезује ген, род, чула, са винима и винском културом и историјом делом смештеном у танковима али и музеју виноделства у оквиру винарије Деспотика.
Kомплетни резултати годишњег избора за најбоља вина и винарије Србије налазе се на проталу Вино.рс.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/najbolja-vina-srbije-u-2017-godini/