НАЈЕЗДА СМРДИБУБА СЕ НАСТАВЉА И ОВЕ ЈЕСЕНИ

Претходних дана многи су суочени са инвазијом смрдибуба у својим кућама, на терасама и у баштама. Стиче се утисак да их је из године у годину све више и има их готово на сваком месту.

За људе не представљају никакву опасност и нису агресивне, али их се многи гаде или плаше. При покушају хватања, у самоодбрани могу да луче специфичан непријатан мирис. Стручњаци кажу да не постоји ефикасан систем заштите од тих инсеката.

Ова врста браон-мраморасте стенице, познате у народу као смрдибуба, у Србији је регистрована први пут пре пет година у Београду и Вршцу да би се касније размножила у целој земљи у урбаним срединама, парковима а касније и на њивама. Стручњаци кажу да је у нашој земљи нашла повољне услове за развој.

Посебну пажњу привлачи у урбаним срединама када тражи место за презимљавање, а то су најчешће било какви зидани објекти, шупе, а посебна популација живи и у парковима. Отпорна је и на ниске температуре.

Стручњаци кажу да се у урбаним срединама све више јавља потреба за њиховим уништавањем, али напомињу да грађани не би требало самостално да употребљавају хемијске мере заштите и додају да не постоји ефикасан метод њиховог сузбијања. Са доласком хладнијих вечери све чешће је случај да улећу у куће и станове кроз отворене прозоре, тако да је најбоља заштита, у том случају, мрежица.

 Оно што се не препоручује јесте да грађани механичким методама сузбију смрдибубе и да никако без стручњака не раде хемијске мере заштите .

У нашој земљи не постоји природни непријатељ за смрдибубу, а из Kине одакле је дошла путем транспорта, уништава је природни предатор,

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/najezda-smrdibuba-se-nastavlja-i-ove-jeseni/