НАЈТРАЖЕНИЈИ МЛАДИ ИТ СТРУЧЊАЦИ

До 2020. године у Србији би могло да се отвори од 50.000 до 100.000 нових радних места у области информационих технологија, тврде упућени, а држава је поставила циљ да се до 2020. извоз услуга у ИТ сектору повећа на милијарду евра.

У протеклих десет година по подацима Народне банке Србије извоз стално расте, а према подацима за протеклих пет месеци, извоз телекомуникационих, компјутерских и информацијских услуга износио је 333 милиона евра, што је 21 одсто више у односу на исти период претходне године.

Подсећају да је 2016. извоз ових услуга достигао 740 милиона евра, што је било повецање за 21,1 одсто у односу на 2015. годину.

У Србији у овом моменту недостаје око 20 хиљада ИТ стручњака, док у свету недостаје чак милион, па је на то ове године реаговала и држава и обезбила додатних 700 места за бруцоше на ИТ смеровима на нашим државним факултетима.

На приватним универзитетима такође расте број места предвиђен за будуће ИТ стручњаке, рецимо Универзитет Сингидунум ове године уписује 500 будућих „ајтијевца“, а уверени су да посла има за све и то баш у Србији.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/najtrazeniji-mladi-it-strucnjaci/