НАКОН ФРИЛЕНСЕРА И ЕСТРАДА НА „НИШАНУ“ ПОРЕЗНИКА

Иако певачи скоро годину дана не наступају због пандемије ковида 19, чим се лате микрофона, на нову тезгу неће моћи без уговора са власницима ресторана јер је влада верификовала Kолективни уговор за њихово радно ангажовање, по коме газде морају да им исплате бар минималац за месец дана рада, сазнаје “Блиц Бизнис”.

Другим речима зарада не може бити мања од 32.300 динара а овај документ ступиће на снагу 13. фебруара и важиће у наредне три године. Њиме је предвиђено и да хонорар за један музички дан не може бити нижи од пет посто од минималца. Такав предлог су дали Самостални синдикат естрадних уметника и извођача и Уније послодаваца Србије, а Влада га усвојила што практично значи да се певачима сужава могућност рада на црно, која је годинама присутна у овом делу шоу бизниса.

Наиме, “газде” су наступе плаћале на руке, због чега је држава била оштећена за више милиона евра јер се нису плаћали порези и доприноси. То више не би требало да се ради јер ће хонорари или плате за њихове наступе власници угоститељских објеката морати да уплате на жиро рачуне естрадних уметника и то у року од осам дана.

Поред хонорара, чији износ мора да буде дефинисан уговором, послодавци ће морати да плате и порезе и доприносе, који могу бити од 17 до 60 одсто ако им уплаћују и ПИО осигурање. Они који се не буду придржавали установљених правила могу да плате казну и до два милиона динара али и да им се кафане, клубови, хотели, затворе.

OPŠIRNIJE NA BLIC.RS

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nakon-frilensera-i-estrada-na-nisanu-poreznika/