НАКОН ПРАЗНИКА УЧЕСТАЛЕ ОНЛАЈН ПРЕВАРЕ

Када након периода трошења и славља наступи постпразнична беспарица, интернет је преплављен лажним наградним играма, поклон-ваучерима и понудом нестварно повољних кредита за опоравак кућног буyета, упозоравају стручњаци.

Саветују, на пример, да се никако не отвара сајт банке преко линка из СМС-а, посебно у ово доба године.

Огласи на друштвеним мрежама и интернету за кеш кредите са годишњом каматом од два одсто, без икаквог додатног обезбеђења и стандардних банкарских провера, звуче као сјајна прилика да се после празника стане на „зелену грану”, ипак су превара, кажу стручњаци платформе Ерстезнали.

Од потенцијалне жртве се тражи да уплати одређени износ на име наводних трошкова припреме уговора и обраде зајма, мало касније и додатну мању суму за „изненадне трошкове”, а да позајмицу никада не дочекају.

И Народна банка Србије је више пута упозоравала кориснике да се не упуштају у овакве аранжмане.

Такође, стручњаци саветују да се обрати додатна пажња на све поруке које изгледају као да су послате од банке или друге институције, ако се у њима тражи да се пошаље било који лични податак, преузме неки материјал са линка или отвори документ који се налази у прилогу.

Уколико се неко представља као запослени банке, телекомуникационе компаније, здравствене или неке друге установе и од вас тражи личне, поверљиве податке, посебно ако су у питању корисничко име и шифра за е-Банкинг, треба бити посебно сумњичав.

Како је наведено, банка никада не би тражила податке на овај начин. Фотографије картице и подаци са њих се, такође, никада не шаљу.

Банке имају одређене мере заштите како преваранти не би могли да се лажно представљају у њихово име, али важно је да и корисници са своје стране предузму све неопходне мере да смање ризике.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nakon-praznika-ucestale-onlajn-prevare/