НАКОН ПРВЕ РУНДЕ ПРЕГОВОРА РАДНИЦИ ГОШЕ НАСТАВЉАЈУ ШТРАЈК

Прва рунда преговора пословодства и штрајкача у Фабрици шинских возила „Гоша” из Смедеревске Паланке завршена је данас, понудом више опција радницима, који су поручили да ће ипак наставити штрајк.

„Разговори су почели, имамо доста опција на столу које ћемо разматрати сутра на новом састанку у Министарству привреде”, рекао је председник штрајкачког одбора Милан Вујичић.

Он је, у изјави новинарима, додао да ће, док све не буде разјашњено, четири радника, међу којима је и он, наставити штрајк глађу.

Вујичић је рекао да ће сутра видети какав ће бити став министра привреде Горана Кнежевића, који је присуствовао данашњем састанку.

Вујичић је подсетио да је њихов главни захтев да се радницима дају неисплаћене зараде од маја 2015.

„Изнећу вам фрапантан податак, за последња два месеца смо примили по 100 динара”, рекао је.

Он каже да се неким радницима дугује и по два милиона динара.

Радници траже и да им се уплати здравствено и социјално осигурање и да им се повеже стаж.

Према његовим речима, на састанку је било речи и о репрограму дуга држави од 512 милиона динара, за доприносе.

„Кнежевић је рекао да ће држава изађе у сусрет у виду репрограма дуга за намирање пензионог и социјалног”, навео је Вујичић.

Додаје да је тачно да „Гоша” има произведену робу, али да је она специфична и да не може да се прода било коме, већ да морају да се нађу купци.

„Радницима секу струју пошто не могу да плате, сви морају да се намире, само ми не”, додао је Вујичић.

Директор „Гоше” Милутин Шћепановић рекао је Танјугу после састанка да је најважније да су почели преговори и да постоје начини да се реше проблеми.

Он је рекао да је начелни договор да се не дају конкретније изјаве за медије. Радници су штрајку 114 дана, а у просеку им се дугује око 600.000 динара.

„Гошу” је приватизовала 2007. године словачка фирма ЖОС Трнава, а садашњи власник је Лиснарт холдингс лимитид са Кипра.

Вујичић каже да радници сумњају да је то исти власник, јер је нелогично да „неко када купи фирму не дође у њу четири месеца”.

Гоша има нешто више од 1.000 радника, а већина хала и машина пропада.

Управа и запослени у Гоши су одлучили да радни спор, који је резултирао дуготрајним штрајком радника, решавају мирним путем и јуче су започели преговоре, уз посредовање Републичке агенције за мирно решавање радних спорова.

Извор Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nakon-prve-runde-pregovora-radnici-gose-nastavljaju-strajk/