Početna » НАКОН СВИХ СУПЕРЋЕЛИЈСКИХ ОЛУЈА МНОГИ СЕ ПИТАЈУ ДА ЛИ ЈЕ НА ДЕЛУ “КЛИМАТСКО ОРУЖЈЕ”

НАКОН СВИХ СУПЕРЋЕЛИЈСКИХ ОЛУЈА МНОГИ СЕ ПИТАЈУ ДА ЛИ ЈЕ НА ДЕЛУ „КЛИМАТСКО ОРУЖЈЕ“

ПОСЛЕДИХ неколико година чини се као да природа игра своју партију шаха. Наизменично се повлачи, а потом нагло креће у напад. Србија и шири регион Балкана суочавају се са низом, многи ће рећи, незапамћених природиних непогода. А, недавно, постали смо сведоци и разорне моћи суперћелијске олује.

од Паланка данас
0 Коментар

Док климатолози процењују да тако изгледа наша климатска будућност, скептици у томе виде уплив људске руке. Без обзира на недостатак конкретних доказа о постојању климатског оружја, интересовање за ову тему у јавности расте.– Сећам се да је било изузетних временских појава и у време мог детињства – каже за „Новости“ Проф. др Ђуро Коруга, српски научник светског угледа. – Тада је умео да напада снег до кровова кућа. Садашње појаве, међутим, изазивају сумњу у умешаност људи у ове појаве. Можда та сумња има основа, зато што се неке врсте експеримената са климом раде. Али, познато је и да су ти експерименти неконтролисани.

Професор Коруга истиче да се одређеним временским појавама не може управљати:

– Чак се и временска прогноза може сигурно предведити само до три дана унапред, зато што је атмосфера још недовољно позната науци. Ипак, појаве које су почеле да буду учестале баш у овом делу Европе, код људи изазивају сумњу. Она може, али и не мора, да буде с разлогом. О томе немамо довољно сазнања. Људи знају да се раде одређени експерименти и нормално је да с неверицом посматрају одређене појаве.

У јавности се спекулише да се начин појаве недавних врућина и олуја подудара са пројектом америчког Министарства одбране из 1997, са којег је пре извесног времена скинута ознака тајности. То је пројекат употребе технологије контроле времена у војне сврхе, у преводу климатског оружја, под називом „Време као увећање снаге: поседовати време у 2025“. Основни циљеви, према том пројекту, јесу стимулисање и контрола киша и јаких пљускова, поплаве линија комуникације, угрожавање војне силе и становништва, спречавање и контрола дотока свеже воде, изазивање великих суша, регулисање магле и облачности и ометање радио комуникација.

– Све су то нагађања – категоричан је проф. Коруга. – Наука тражи доказ, да имате евидентно и поновљиво. И ако има уплива људске руке, то је неконтролисано. Зна се да се раде експерименти, али не и који.

Научници указују и да тзв. климатско оружје може да делује на кратак рок, али и упозоравају да се заборавља да је природа жива и моћна и да се свети за било какво њено нарушавање и манипулисање. Последице њене освете су по правилу много погубније. Један од наших водећих стручњака за системе наоружања, др Момчило Милиновић, професор у пензији на Катедри за системе наоружања Машинског факултета у Београду, тврди да се повремено догађа вештачка промена климе.

– Вештачка промена климе не може да се ради глобално него локално – каже професор Милиновић за „Новости“. – Углавном иде с југа на север и с југозапада на северозапад. Једино у случају кад је утицај јачег интезитета захвата већу територију. Вештачка промена климе на планети је немогућа, док локална, по разноразним групама у пречнику од 200 километара у круг не преставља проблем. Шта су противградне ракете, ако не технологија за измену климе.

Наш саговорник сматра да су временске екстреме ове године проузроковале и стравичне ерупције које се догађају на Сунцу:

– Ти вулкани који избацију лаву су огромни. Њихов пречник је као Земљин. Замислите снагу те ватрене стихије. Тај феномен има великог утицаја на временске прилике на нашој планети.

Милиновић каже да су суперћелијске олује које су протутњале Балканом у народу познате под називом пијавица:

– Пијавица се често јавља на мору као резултат разлике у температури, а јак ветар се догађа због разлике притиска. Једно је механичка, а друго термодинамичка појава. Међутим, мала је вероватноћа да је неко изазвао нижу температуру у облаку, јер се лакше прави виша него нижа температура.

Милиновић истиче и да научнике који раде експерименте уопште не занима нација, ни држава, нити граница:

– Када би научници о томе размишљали, никад ништа не би направили. Нема милости у науци. Научнике једино занимљају експериментални резултати, а оне који злоупотребљавају науку требало би осудити, наравно ако се открију.

Рат у Украјини, по мишљењу професора Милановића, итекако утиче на климатске неприлике. Наш саговорник подсећа да је познато да се експлозијом растерују облаци и закључује да се на простору Украјини испали 14.000 пројектила дневно.

 

 

 

 
НовостиPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept