НАКОН УКИДАЊА ВАНРЕДНОГ СТАЊА БИОСКОПИ И ПОЗОРИШТА И ДАЉЕ ЗАТВОРЕНИ, СВАДБЕ И ПРОСЛАВЕ СА НАЈВИШЕ 20 ГОСТИЈУ

На иницијативу Министарства одбране, Влада Србије дала је сагласност да председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић упуте Народној скупштини предлог за укидање ванредног стања. У предлогу се наводи да је, захваљујући адекватној реакцији здравства и државних органа, дошло до успоравања епидемије обољења ковид 19 и до пада интензитета вируса корона.

Биоскопи и позоришта до даљег остају затворени. Такође, засада нема ни „зеленог светла“ за организацију прослава са већим бројем људи, а то би можда могло да се догоди од 15. јуна.

Према ранијим најавама, у прве две недеље од укидања ванредног стања у затвореном простору требало би да буде максимално 20 гостују, да би се потом број повећавао на 50 и на 100.

До краја ове школске године нема масовног повратка ђака у клупе. Иако ће моћи да се крећу када пожеле, на снази остаје препорука надлежних најстаријима да што више времена проводе код куће.

Мере предострожности биће преиспитиване у зависности од епидемиолошке ситуације. Неке ће вероватно бити додатно прецизиране, с обзиром на то да се велики број људи враћа на посао, део ће бити олабављен или постепено укидан. Ипак, епидемиолози упозоравају да, уколико дође до поновног пораста броја заражених, строге мере могу да буду враћене.

Седница парламента, на којој ће и формално бити укинуто ванредно стање, протећи ће баш као и она прошлонедељна када је аминована одлука о увођењу ванредног стања. Посланици ће носити маске и рукавице и седеће на столицама које су заштићене плексигласима, попут кабина. Између ће бити једно место празно.

Седница републичког парламента, на чијем дневном реду ће се наћи ова тачка, најављена је за среду, што значи да ће од четвртка престати да важи полицијски час, као и цивилна употреба војске.

Претходно је министар одбране Александар Вулин, како налаже процедура, упутио образложен предлог за укидање ванредног стања председнику Републике Александру Вучићу и Влади Србије.

Укидање ванредног стања не значи да престају да важе и друге мере које су уведене због пандемије вируса корона. На снази остаје забрана окупљања, посебно у затвореним просторима, обавезно растојање у редовима испред продавница и осталих објеката, ношење маске и рукавица, забрана рада школа, а све то на основу Закона о заштити становништва од заразних болести.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nakon-ukidanja-vanrednog-stanja-bioskopi-i-pozorista-i-dalje-zatvoreni-svadbe-i-proslave-sa-najvise-20-gostiju/