НАРЕДНЕ ГОДИНЕ ЛЕКОВИ ПУТЕМ МЕЈЛА И СМС ПОРУКА

Захтеве за замену папирних књижица картицама здравственог осигурања, који морају да се поднесу до 31. децембра, предало је 4.911.008 од укупно 6.846.998 здравствено осигураних. Већ сада је јасно да нема шансе да до краја године сви добију нове здравствене исправе. Многи ће зато од 1. јануара код лекара ићи с потврдом да су поднели захтев за издавање картице, која се добија у филијалама РФЗО.

Све потврде издате од 16. децембра важиће неограничено, односно до израде нове здравствене исправе, док ће они који су раније узели потврду морати поново да је траже уколико у међувремену не добију картицу, с обзиром на то да потврде издате пре 16. децембра важе само 30 дана.

У свим филијалама РФЗО су гужве за замену здравствених књижица, јер је већина осигураника чекала последњи моменат за предају захтева. Додатни проблем је и то што Завод за израду новчаница месечно може да штампа само 350.000 здравствених картица.

 Имајући у виду све то, може се очекивати да се замена здравствених књижица картицама реализује најраније крајем марта 2017. године

Осигураници који су добили нову здравствену исправу у домовима здравља наилазе на техничке проблеме, јер се догађа да без старе књижице не може да се нађе здравствени картон пацијента, а у неким домовима здравља, да би себи олакшали посао, на чиповане картице лепе папириће с бројем картона.

Здравствена картица је предуслов за информатизацију државног здравства, која је почела и електронским заказивањем прегледа, засад у Нишу, Крагујевцу, Београду и Новом Саду. У будућности, Интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС), који је почео да се примењује у марту ове године, прво у Нишу, требало би да омогући и увођење електронског здравственог картона и електронског рецепта у читавој Србији. Кроз ИЗИС, рецепте засад реализује осам апотекарских установа: Ниш, Београд, Крушевац, Јагодина, Зајечар и Вршац, као и два дома здравља: Ириг и Нови Кнежевац.

Када систем заживи, у свих 157 домова здравља у Србији и око 1.000 апотека, више од 60 милиона папирних рецепата, колико се годишње изда, биће замењено електронским. Према пројекцијама које су раније прављене, тако би могло да се уштеди више од 100 тона специјалног папира и више од два милиона евра, колико се троши за израду и штампање рецепата.

Електронски рецепт омогућава да се лек наручи путем СМС или мејлом, што је велика предност, нарочито за хронично оболеле који сваког месеца морају да дођу код изабраног лекара по терапију.

У плану је и увођење електронског здравственог картона, где ће на једном месту бити комплетна историја болести пацијента, рендгенски снимци, електрокардиографски налази, лабораторијске анализе… Паралелно ће, ипак, морати да се води и папирни здравствени картон, јер је једино он валидна судско-медицинска документација.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/naredne-godine-lekovi-putem-mejla-i-sms-poruka/