Početna » НАРЕДНИХ ДАНА ТЕМПЕРАТУРА У ПАДУ, АЛИ БЕЗ ЈАЧЕГ ЗАХЛАЂЕЊА

НАРЕДНИХ ДАНА ТЕМПЕРАТУРА У ПАДУ, АЛИ БЕЗ ЈАЧЕГ ЗАХЛАЂЕЊА

од Паланка данас
0 Коментар

У Србији ће наредних десетак дана температура бити у паду, али се не очекује значајније захлађење, каже метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Слободан Совиљ и додаје да се снег очекује крајем новембра или почетком децембра.

Совиљ је за Тан‌југ рекао да се очекује да у уторак максималне температуре у појединим деловима земље достигну и 28 степени, пре свега у западној и централној Србији, да ће до краја недеље максимална температура бити од 17 до 23 степена, а наредне седмице, од 6. до 10. новембра, у интервалу између 14 и 19 степени.

У петак се, каже, очекује појава краткотрајне кише најпре на западу земље, а у данима викенда у крајевима јужно од Саве и Дунава, али ће количина падавина бити мала.

Истовремено ће, каже Совиљ, у Подунављу, Поморављу и Војводини дувати кошава односно умерен јак југоисточни ветар, те додаје да се кошава очекује и у Београду, нарочито у петак и суботу.

Совиљ је рекао да се у целукупном овом периоду не очекују јутарњи мразеви, а ни снег на планинама.

„Посматрајући дугорочну месечну прогнозу времена за новембар ове године, у другој и трећој декади месеца појавиће се први мразни дани. Њихов број би требао да буде између два и осам у нижим пределима, уз просечну месечну количину падавина од 50 до 70 милиметара“, рекао је Совиљ.

Такође, додао је да се очекује да средња новембарска температура буде између 11 и 14 степени у целој Србији.

Совиљ се осврнуо и на загађење ваздуха у Београду и појаснио да на задржавање загађујућих материја, поготово у урбаним срединама или у близини великих загађивача, значајно утичу временски услови.

„Међу њима најпре треба поменути дуготрајно задржавање поља високог ваздушног притиска или антициклоналног поља када је атмосфера стабилна и у ситуацији када нема падавина и када је ветар врло слаб или када га нема“, рекао је Совиљ.

Те ситуације, навео је, погодују задржавању загађујућих материја у нижим слојевима атмосфере, али и стварању магле.

„Да ли ће се магла формирати или неће то превасходно зависи од количине водене паре која је расположива при датим температурним условима за кондензацију“, додао је Совиљ.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept