Početna » НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ УПОЗОРИЛА НА НЕОВЛАШЋЕНУ ПРОИЗВОДЊУ ЗАМЕНСКИХ КАРТИЦА

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ УПОЗОРИЛА НА НЕОВЛАШЋЕНУ ПРОИЗВОДЊУ ЗАМЕНСКИХ КАРТИЦА

НБС је, поводом понуда за израду платне картице на металној подлози и са другачијим дизајном, данас упозорила кориснике платних картица издатих у Србији да их не достављају трећим лицима, нити да постојеће замењују новом картицом са измењеним дизајном и новим материјалом.

од Паланка данас
0 Коментар

Поводом понуда на друштвеним мрежама и веб-презентацијама за израду платне картице са другачијом подлогом и дизајном, уз пребацивање сигурносних елемената постојећих картица издатих од овлашћених банака, НБС истиче да такве услуге наводе кориснике на поступање које је супротно уговорима и излажу их додатним ризицима.Безбедност издавања и коришћења платних картица један је од најважнијих сегмената у пословима с платним картицама, због чега се примењују стандарди, правила и поступци којих се придржавају сви учесници у систему платних картица, истиче НБС.

Слањем платне картице корисник може поступити супротно закону јер дели персонализоване сигурносне елементе тог инструмента плаћања, који су од значаја за њено коришћење, због чега може сносити и одговорност за евентуалне злоупотребе.

Kорисник би, упозоравају из НБС, сносио пуну одговорност за штету која би му била нанета евентуалном злоупотребом платне картице и прецизирају да је реч о неовлашћеној производњи платних картица, што као последицу може имати и друге злоупотребе које могу настати услед самовољног давања платних картица и података с њих.

Из НБС подсећају кориснике да картицу може користити само особа чије име је одштампано на картици, изузев у случајевима посебних врста картица, попут припејд поклон-картица, када на картици није одштампано име корисника.

Саветују да је након добијања коверте с ПИН-ом, овај број потребно запамтити, сме га знати само корисник картице и не сме га саопштавати ником другом. Kао посебно важан савет наводе да ПИН никако не треба записивати на самој картици, нити га носити заједно с картицом, рецимо у новчанику те да је приликом подизања новца с банкомата препоручљиво заклонити руком тастатуру када се уноси ПИН број.

У случају крађе или губитка картице, потребно је у што краћем року о томе обавестити издаваоца картице, који ће истог тренутка блокирати картицу и тако елиминисати могућност да се она неовлашћено искористи.

Kорисник картице сноси ризик за евентуалне злоупотребе које настану до момента пријаве крађе односно губитка картице, до износа дефинисаног важећим прописима. У случају да накнадно пронађе картицу која је пријављена као украдена односно изгубљена, корисник је не сме користити, већ је обавезан да је врати издаваоцу.

Kада је реч о плаћању картица на интернету из Народне банке саветују да је увек неопходно проверити да адреса веб-странице на којој се налази формулар за унос података о картици почиње са „хттпс“, да би у току плаћања увек требало пажљиво читати сва обавештења и поруке који се појављују на екрану и никада их не би требало занемаривати или затварати пре претходног читања.

Додају да за онлајн плаћање никада није потребно да се уноси ПИН, а чак и када се тражи да се он унесе, то никада не би требало радити јер је, како наводе из НБС највероватније реч о покушају злоупотребе.

Kартицу не би требало фотокопирати нити је на други начин умножавати, а другима никада не би требало слати мејлом или на неки други писани начин, податке о картици који се користе за куповину преко интернета, тј. име и презиме, број картице, датум истека и троцифрени код на полеђини картице.

Тањуг

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept