НАРОДНИ МУЗЕЈ ИЗ ПАЛАНКЕ СЕ ПРЕДСТАВИО ИЗЛОЖБОМ У ДОМУ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

muzej-bgИзложба “Представе човека: ремек дела српског модернизма”, Народног музеја у Смередевској Паланци, данас је свечано отворена у Великој галерији Дома Војске Србије.
  Реч је о седамдесет дела са темом портрета, акта, фигуре и композиције. Изложене слике, акварели и цртежи дела су српских и југословенских уметника међу којима су Паја Јовановић, Урош Предић, Леон Коен, Марко Мурат, Милан Миловановић, Наталија Цветковић, Бета Вукановић, Зора Петровић, Петар Добровић, Милан Коњовић, Јован Бијелић, Сава Шумановић и други.
 Аутор поставке и пратећег каталога  је историчарка уметности др Ана Милошевић.
 На отварању изложбе присутнима су се обратили пуковник Стевица С. Карапанџин, директор Медија центра „Одбрана“, Стеван Мартиновић, директор Народног музеја у Смедеревској Паланци и Никола Кусовац, историчар уметности, који је изразио чуђење што престонички медији, имајући у виду о каквом је догађају реч, нису посветили више пажње изложби ремек дела српског модернизма.
 – Управо зато имам потребу да похвалим оно што ради Медија центар „Одбрана“, који препознаје праве вредности и не пропушта прилику да нам донесе радост сарађујући са институцијама које поседују овако значајне збирке, као што је Народни музеј у Смедеревској Паланци – рекао је реномирани познавалац ликовне уметности, осврћући се на историјат те установе основане шездесетих година прошлог века.

Кусовац је, говорећи о изложеним делима, истакао да је реч о „бисерима, дивним и ретким комадима, пред којима се једноставно стоји и ужива, јер је човек у центру пажње ове изложбе, баш као што је и свеколике уметности“.
 Директор Народног музеја у Смедеревској Паланци, Стеван Мартиновић,  рекао је да има нечег занимљивог у томе да музеј из једног малог града напуни камион ремек делима и упути се у Београд.
 – За то се треба захвалити људима који су шездесетих и седамдесетих година стварали Народни музеј у Смедеревској Паланци и дали му космополитску, уместо, очекиване локалне димензије, рекао је Мартиновић и изразио задовољство што збирка ремек дела, после 28 година, поново гостује у главном граду, на чему је захвалио Медија центру „Одбрана“.
 Пуковник Стевица С. Карапанџин, директор Медија центра „Одбрана“ истакао је да се та установа профилисала на веома високом нивоу, кад је реч о програму који приређује посетиоцима.
– Пошто смо кућа српског војног етоса, понекад „искочимо“ из чисто уметничких вода, па смо тако недавно имали изложбу одликовања једног од највећих српских војвода, Петра Бојовића, уз униформе и сабље, али увек се враћамо стандардима које смо успоставили у уметности – рекао је пуковник Карапанџин и најавио да ће у јануару наредне године, у оквиру обележавања Дана МЦ „Одбрана“, бити промовисан каталог уметничке збирке Дома Војске, коју чини више од 1500 врхунских уметничких дела.  
Првобитно је планирано да изложба буде отворена до 19. новембра али се на отварању могло чути да ће вероватно трајати десетак дана дуже.

МЦ

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/narodni-muzej-iz-palanke-se-predstavio-izlozbom-u-domu-vojske-srbije/