НАРОДНИ МУЗЕЈ У ПАЛАНЦИ БОГАТИЈИ ЗА ТРИ ГРАФИЧКА ОТИСКА

Посредништвом професора Драгана Булатовића, а пре свега великом љубављу Биљане Пражић из Новог Сада, члана шире породице покојног професора историје уметности Ивана Ђорђевића, Народни музеј у Смедеревској Паланци је увећао своју ликовну збирку за 3 рада.

То су графички отисак Захарија Орфелина из 1784. године на којем је представа Св. Димитрија, графички отисак Андреја Палова из 1817. године с представом Св. Саве и Св. Симеона како држе икону Богородице Одигитрије и графички отисак који приказује Лозу Немањића из манастира Грачаница настао према цртежу Драгана Тодоровића.

Иначе, графички листови настали су приликом умножавања са оригиналних графичких плоча које се налазе у Галерији Матице српске. Поклоњени су крајем седамдесетих година др. Ивану Ђорђевићу, поводом приређивања изложбе и објављивања репрезентативне публикације Српска графика XVIII века историчара уметности и академика Динка Давидова.

Из Народног музеја се захваљују и Биљани Пражић и професору Булатовићу на дивном гесту којим је наша установа обогатила свој фонд и наставила да баштини праксу веома занимљивих прича којима су предмети као аквизиције пристизали у музеј.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/narodni-muzej-u-palanci-bogatiji-za-tri-graficka-otiska/