НАРОДНИ МУЗЕЈ У ПАЛАНЦИ РАДИ НА КОНЗЕРВАЦИЈИ И РЕСТАУРАЦИЈИ НАДГРОБНИХ СПОМЕНИКА

Надгробни споменици су, у српској православној традицији, подсећање на животе који су прошли, али истовремено и на њихово овоземаљско трајање и веру у онострану реалост која потомке повезује са прецима док се не уједине у Васкрсењу.

Ова духовна вишезначност је онај несамерљиви састојак са којим се сусрећемо сваки пут када се нађемо у лапидаријуму нашег музеја. Премда звучи парадоксално, конзервирајући и рестаурирајући камен од кога су ови споменици сачињени ми чувамо једну од најдубљих мисли нашег народа.
За неколико дана, до краја недеље, свим споменицима биће омогућено да трају дуже од физичких закона пропадања. Да изведемо овај део важног посла помогли су нам Министарство културе и информисања Републике Србије и Општина Смедеревска Паланка.
Када и други споменици у етнолошкој збирци буду обновљени и ставимо их на увид јавности бићемо у прилици да довршимо пројекат кога су нам у аманет оставили наши претходници.
Текст и фотографије: Петар Декић, виши кустос Народног музеја у Смедеревској Паланци.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/narodni-muzej-u-palanci-radi-na-konzervaciji-i-restauraciji-nadgrobnih-spomenika/