НАСИЉЕ МОРА ДА БУДЕ ПРИЈАВЉЕНО

У Србији се данас обележава Дан сећања на убијене жене жртве насиља, а тим поводом Министарство правде је саопштило да и даље има случајева са смртним исходом и поручило да се не смеју затварати очи пред насиљем већ да оно мора да буде пријављено како би се спречили трагични догађаји.

То министарство указује да је неопходна још јача и ефикаснија борба свих државних органа, медија, али и целог друштва против ове, како наводе, апсолутно неприхватљиве друштвене појаве.

Закон о спречавању насиља у породици је усвојен крајем 2016. године док је његова примена почела 1. јуна прошле године, подсећа се у саопштењу у ком се додаје да је тај закон у правни систем Србије унео нове – хитне мере у поступању државних органа, те да је прописана је и обавезна координација надлежних институција, као и израда индивидуалних планова заштите сваке жртве насиља у породици.

Надлежни органи су од јуна 2017. године до данас размотрили више од 40.000 случајева породичног насиља, судови су у истом периоду изрекли више од 14.000 хитних мера, а израђено је и скоро 10.000 индивидуалних планова заштите и подршке жртвама, пише у саопштењу.

Како се додаје, подаци показују да је овај закон, ипак, оснажио потенцијалне и стварне жртве да пријаве насилника и подстакао цело друштво да „не затварају очи пред насиљем“.

Осим тога, додаје се у саопштењу, измењен је и Кривични закон чиме је Србија ускладила своје законодавство са Истанбулском конвенцијом.

Уведена су нова кривична дела – прогањање, сексуално узнемиравање, принудни брак и сакаћење женског полног органа, која додатно пружају кривично-правну заштиту жена.

Министарство правде је током 2017. године и у првој половини 2018. године наставило да прати примену поменутог закона и на основу анализа спровело низ стручних обука надлежних за његово спровођење – тужилаца, полицијских службеника, службеника Центара за социјални рад, здравствених радника…

Нажалост, и даље имамо случајеве са смртним исходом. Управо то је аларм да не смеју да се затварају очи пред насиљем и да насиље мора да буде пријављено како би се спречили трагични догађаји, истиче Министарство правде и позива све да пријаве насиље, било да се ради о њиховој породици или некоме другом.

Влада Србије прошле године је 18. мај прогласила за Дан сећања на убијене жене, жртве насиља.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nasilje-mora-da-bude-prijavljeno/