НАСЛЕДНИЦИМА ОТЕТЕ ИМОВИНЕ САМО 15 ОДСТО ЊЕНЕ ВРЕДНОСТИ

Наследницима власника одузете имовине биће исплаћено 15 одсто од процењене вредности имовине, каже директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић након што је Влада Србије утврдила коефицијент обештећења који износи 0,15 и наводи да је за сада донето 1.700 решења о обештећењу.

По закону о враћању одузете имовине и обештећењу, каже Секулић, исплата аконтације почиње идуће године, а до 30. јуна ове године Агенција треба да донесе решења о праву на обештећење.
Прецизирао је да се она решења која буду правноснажна до 30. јуна ове године шаљу Министарству финансија које спрема исплату за идућу годину.
„Тако ће бити све време исплате, с тим што се у првој години исплаћује аконтација од 10 одсто, а касније обвезнице“, рекао је Секулић.
Тако ће, наводи, како буде сукцесивно ишла наплата, они који остваре своје право у претходној години добијати аконтацију у наредној години, а у следећим годинама добијаће обвезнице које ће доспевати једанпут годишње.
Он објашњава да коефицијент 0,15 значи да ће бити исплаћено 15 осто од вредности имовине која је одузета, тако да ће онај коме је утврђена вредност имовине 100.000 евра, добити 15.000 евра, односно за милион евра 150.000 евра.
Навео је да је 500.000 евра максималан износ обештећења по једном захтеву за враћање одузете имовине.
„У ситуацији где постоји само један наследник и стари власник, а имовина је била вредности веће од шест милиона евра, онда наследник може да добије и 500.000 евра на 12 година у обавезницама“, рекао је Секулић.
Обвезнице државе Србије ће, каже, бити сигурне, наплативе одмах, врло су погодне за трговање и то није имовина коју треба потценити.
Изразио је очекивање да ће и банке да понуде одговарајуће услуге везане за обвезнице иза којих стоји држава Србија, у смислу да ће моћи да се подигне кредит за куповину некретнине који ће се враћати од обвезница.
Каже да је Агенција до сада донела 3.200 решења о праву на обештећење од којих је 1.700 правноснажно.
„То значи да ћемо ми до 30. јуна учинити све да донесемо 1.700 допунских решења, наравно и друга решења ако будемо у могућности, да би људи у следећој години могли да остваре право“, рекао је Секулић.
Каже да Агенција има 60.000 одлука у предметима, од укупно 85.000 захтева за враћање одузете имовине.
„Имамо још 14.000 одлука да донесемо, од тога је за натуру отприлике од 2.500 до 3.000, а остатак ће бити обештећење“, каже директор Агенције за реституцију.
Он је рекао да је, осим пољопривредног земљишта, натурална реституција у завршној фази, да је остало још неколико предмета за натурално враћање у Београду, а да је иста ситуација и у Нишу и Крагујевцу.
У Новом Саду је, каже, остало још од две до две и по године за враћање пољопривредног земљиште и парарелно са тим доносиће се и решења о праву на обештећење
„Ово је почетак краја реституције у смислу да окончавамо натурално враћање. Имамо дефинисано све параметре везано за обештећење и можемо да за три-четири године доносемо сва првостепена решења“, рекао је Секулић.
После тога, објашњава, чекаће се одлуке другостепених органа, судова како би се отпочео процес закључења процеса реституције за који каже да неће бити нимало једноставан, а који ће имати готово више изазова него кад је почео сам поступак реституције.
Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/naslednicima-otete-imovine-samo-15-odsto-njene-vrednosti/