НАСТАВА ОД ЈЕСЕНИ И У ШКОЛИ И НА ДАЉИНУ

Један од новитета које је министар најавио јесте да ће начин одржавања наставе у школама бити – ствар договора.

– Школе и родитељи имаће избор – да ли ће радити од куће или у учионици, али сви ће морати да дођу у школу да би били пропитани. Сугеришемо и професорима и учитељима да дају што више оцена, како би на сваком кораку деца могла да се искажу и како би било прегледније њихово савладавање градива. Школама дајемо аутономију да се са родитељима договоре јер у делу породица је страх – истиче министар за Блиц.

Министар каже и да ће се настава изводити уз поштовање свих мера које важе и код нас и у свету, истичући обавезан простор од четири квадрата по детету, те да у учионици може бити највише 15 ђака. И сви ће морати да носе маске.

– Смене ће у основним школама бити другачије него до сада. Први и други разреди кретаће ујутро у 8.00 и завршаваће у 11.00. После најмлађих долазе трећи и четврти разред и остају на настави од 11.00 до око 14 часова. Након анализе министарства, око 20 одсто родитеља нема децу где да оставе. Школе које су имале боравак имаће га и убудуће у истом обиму, не смањујемо групе. У тим терминима предвиђеним од првог до четвртог разреда имају практично целу школу за себе – каже министар Шарчевић.

Петаци и шестаци који ће своја четири часа имати од 14 до 17 часова, док ће седмаци и осмаци бити у клупама од 17.00 до око 20.00.

Часови 35 минута

Сви Часови ће трајати по 35 минута и сви ће имати по четири часа дневно, пише Блиц. Часови су скраћени, али се не губи време за наставу јер нема уписивања дневника током часа. Између смена ђака биће око двадесетак минута паузе када се врши дезинфекција пре доласка наредне смене.

– Они који су болесни, или им је неко у породици заражен остају код куће и имају онлајн наставу. На понуђеним платформама биће разни садржаји, вежбе, а школа и у избору платформе има аутономију – истиче министар Шарчевић.

Министар каже и да је цела организација у мањим школама једноставнија те да је њима лакше да испоштују све мере него већим школама у већим градовима, које морају да комбинују више модела.

– У појединим школама и за сменски рад недостаје учионица и ту ће бити употребљене сале, канцеларије… – објашњава Шарчевић.

Једна недеља у школи, друга онлајн

Након анализе министарства како би се утврдило реално стање по Србији, чињеница је да су огромне разлике по регијама.

– Примера ради новопазарска регија по правилу има много ђака у одељењу, чак и по 39. Како би се задовољио услов дистанце може по 13 њих у учионицу. У овом делу Србије решење је да иду у школу од првог до четвртог у преподневној смени и они иду стално. У поподневној смени ће се на недељу дана смењивати пети и шести, па затим седми и осми разред. Оне недеље када одређени разред не иде у школу имаће онлајн наставу. Зато морамо да имамо припремљене све садржаје – истиче Шарчевић.

Министарство ће увек знати где се шта и како ради

У току је и израда модела извештавања који ће омогућити Министарству да у сваком тренутку прати како се одвија и организује настава по школама.

Министар наглашава и да није истина да професори немају обезбеђене рачунаре.

– Имају рачунар на послу, а уколико су болесни моћи ће да га у договору са директором узму на реверс – каже министар.

Такође, професори који су проглашени технолошким вишком али добијају део плате од државе, у складу са износом имаће фонд часова.

Извор: Блиц

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nastava-od-jeseni-i-u-skoli-i-na-daljinu/

4 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • Roditelj on 27/07/2020 at 21:52

  Sta to znaci.tri nedelje idu jednu ne..glupost ..kad idu tri sto ne bi i.cetvrtu u cemu je poenta ne razumem..ili komplet od kuce da prate nastavu dok ne prodje ovo zlo

  • dal ste realni on 27/07/2020 at 17:01

  al ga zakomlikovaste, kako ce deca u školi na odmor i ko njima da objasni da drze distancu, izmišljate toplu vodu! il nek idu u školu ili nek uče od kuće

  • Kosta on 27/07/2020 at 16:40

  Naravno nastava na daljinu sve dok jekorona.Ona cuva zdravlje zaposlenih u skoli

   • dal ste realni on 27/07/2020 at 23:01

   a i roditelja…

Komentari su onemogućeni.