НАСТАВА ЗА ОСНОВЦЕ НА РТС 3 ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ РТС ПЛАНЕТА

Министарство просвете обавестило је школе да ће настава на даљину за ученике оснивних и средњих у Србији почети у уторак, 17. марта.
Едукативни садржаји за учење на даљину биће емитовани на трећем каналу Радио-телевизије Србије (РТС Kанал 3) за ученике основне школе.

За ученике средње школе наставне јединице и теме биће доступне на платформи РТС Планета (распоред ускоро излази)
Kако се наводи, посебно припремљени и адаптирани образовни садржаји за ученике основне школе емитоваће се свакодневно од 8 часова, шест дана у недељи и обухватаће обрађене наставне јединице изабраних предмета, у складу са прописаним планом и програмом наставе и учења.
Часови ће бити емитовани на РТС Kанал 3, према распореду по разредима, који ће дан пре емитовања бити доступан на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја (www.распореднаставе.гов.рс).
За све ученике од 1. до 7. разреда емитоваће се образовни садржаји у блоковима од по два часа дневно.
За ученике 8. разреда емитоваће се едукативни садржаји у блоковима од по три часа дневно, од којих ће два увек бити српски језик и математика, а трећи час је један од предмета који се полажу на завршном испиту.
Ово треба имати у виду приликом планирања додатне подршке предметних наставника (презентације, задаци за вежбање). У наредним данима биће емитовани часови и на језицима националних мањина, очему ће школе бити благовремено информисане путем сајта Министарства и сајтова националних савета националних мањина.
Такође, на платформи РТС Планета за ученике припаднике националних мањина који у целости похађају наставу на матерњем језику, биће доступни и други дигитални садржаји, као и снимци часова, о чему ће бити обавештени путем сајта Министарства и сајтова националних савета националних мањина.
За ученике којима је потребан структуриран индивидуализован приступ у раду, односно прилагођавање у оквиру индивидуалног образовног плана (ИОП), ИОП-1, ИОП-2 и ИОП-3, потребно је да наставници припреме посебне материјале за учење и да их учине доступним ученицима на начин који договоре са њиховим родитељима.
У случају да интернет није доступан свим ученицима, обавеза је директора и одељењских старешина да распоред часова који ће бити емитовани на РТС Kанал 3 редовно објављују на месту које је директно доступно ученицима и родитељима.
Сви емитовани часови биће доступни и на платформи РТС Планета, где се могу накнадно и више пута прегледати, истог или наредних дана. О овој могућности, такође, треба обавестити ученике и родитеље и уколико је потребно, дати одговорајућу подршку за приступ овој платформи.
Оператери неће наплаћивати проток и пренос података за наведене едукативне садржаје.
Истовремено са емитовањем ТВ часова, наставници су у обавези да, у сарадњи са одељењским старешинама, остваре потребну комуникацију са ученицима и/или њиховим родитељима и када је потребно да дају додатна упутства за учење након емитованих садржаја (нпр. додатне презентације или задаци за вежбање у радној свесци, домаћи задаци – есеји, анализе, презентације, илустрације, цртежи и друго).
Ово се односи и на предмете који ће бити мање заступљени учењем преко канала ПТЦ Kанал 3 (музичка култура, ликовна култура, физичко и здравстено васпитање, страни језици, техника и технологија, информатика и друго).

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nastava-za-osnovce-na-rts-3-za-srednjoskolce-rts-planeta/