НАСТАВАК РАДОВА НА САНАЦИЈИ ЦРКВЕ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У ЦЕРОВЦУ

Регионални Завод за заштиту споменика културе расписао је јавну набавку за конзерваторско- рестаураторске радове на санацији Цркве Свете Тројице у Церовцу, а овога пута у питању је санација фасаде.

Вредност радова процењена је на 4.087.500 динара без ПДВ-а.

Прва фаза је обухватила санацију крова и замену комплетнког кровног покривача. Израђена је нова кровна конструкција од храстове грађе, комплетан кров је покривен бибер црепом, постављени су нови олуци од поцинкованог лима, извршена санација и заштита постојећих крстова од кованог гвожђа.

Завршени су и сликарско конзерваторски и рестаураторски радови на иконостасу цркве Свете Тројице у Церовцу код Смедеревске Паланке. Иконе на иконостасу су рад Димитрија Посниковића из шездесетих година 19. Века. Иконе су демонтиране и однете у Београд у атеље рестауратора, а за то време је стара иструлела греда темељача замењена здравом храстовом импрегнираном гредом.

Све радове, као и ове на фасади који ће уследити, финансирало је министарство културе и информисања, средствима које је путем Kонкурса добио Регионални завод за заштиту споменика културе са седиштем у Смедереву.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nastavak-radova-na-sanaciji-crkve-svete-trojice-u-cerovcu-2/