НАСТАВАК САГЕ О РАФИНЕРИЈИ У СМЕДЕРЕВУ

У седишту Националног савета одржан је састанак Радне групе са представницима кинеских инвеститора поводом изградње Рафинерије нафте у Смедереву.

Састанак је уследио након састанака представника кинеских инвеститора са представницима инфраструктурних јавних предузећа Републике Србије. Планирано је да рафинерија буде изграђена на месту где је некада већ била предвиђена изградња рафинерије.

У рафинерији би се производио Евро 6 а емисија штетних гасова би била нула. У производњи опреме учествоваће компаније из Немачке и Сједињених Америчких Држава.

Представници кинеских инвеститора су исказали спремност да, након договора и усаглашавања свих питања са Радном групом коју ће формирати Влада РС, почну са реализацијом пројекта од априла 2021. године а оквирни рок завршетка прве фазе износио би 4 године.

Процењена вредност наведене инвестиције износи око 2,6 милијарди долара и биће прва инвестиција по најновијој технологији где ће бити заступљена потпуна заштита животне средине.

Данашњем састанку председавао је Томислав Николић, а присуствовали су, између осталих, Ивица Којић, шеф Кабинета председника Србије и Драган Стевановић, државни секретар Министарства привреде.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nastavak-sage-o-rafineriji-u-smederevu/