НАСТАВЉА СЕ ВРЕЛИ ТАЛАС – 2007. У ПАЛАНЦИ ИЗМЕРЕНО 44,8 СТЕПЕНИ

Температуре у појединим местима у Србији сутра ће бити на прагу наранџастог таласа и достићи ће и 36 степени, што није забрињавајуће, ако се сетимо 2007. године када је била изнад 43 степена, изјавио је данас хидрометеоролог Недељко Тодоровић.

Он заједно са лекарима Хитне помоћи упозорава да и здрави и хронично болесници треба да обрате већу пажњу на заштиту.
„Ни сутра неће бити високе темеператуе, као што знају да буду, а 36 степени могло би да буде само у неким местима источне и југоисточне Србије и у Поморављу. У осталим крајевима биће од 33 до 35 што је за лето уобичајено и није забрињајвајуће с тим да осетљивијим људима, онима са ослабљеним имунитетом, старијима смета врућина каква год да је“, рекао је Тодоровић за Танјуг.
Према његовим речима, од суботе пада температура за неколико степени и првих десетак дана августа ће бити између 30 и 33 степена, уз ректу појаву пљускова, сутра и између 4. и 5. августа.
У односу на ранија лета, ово, каже, није екстремно.
„Ранијих неколико деценија била је чешћа појава температура од 37 до 39 степени, 2007. године било је и 42. У Смедеревској паланци 44,8 а у Београду тог истог 24. јула 43,6“, рекао је он и додао да је то максимум за наш регион, и садашњи максимум је скроман и није забрињавајући.
Овог лета биће мали број дана са екстремним бројем температура са 35 и више степени, свега неколико таквих дана, рекао је он и додао да ће јул бити степен изнад вишедеценијског просека као и август.
Према подацима из Хитне помоћи, број интервенција на јавном месту је у порасту и због повреда које су последица губитка свести услед великих врућиха, што би се могло спречити поштовањем основних мера заштите.
У Служби 194 поновли су за Танјуг да је важно да сви имају на уму, када су температуре високе, да из куће не излазе без преке потребе, да се заштите и пију течност уз обавезно редовно узимање терапије.
„Број позива повећан је, људи колабирају и у највећем броју реч је о оним старијим, људи падају, повреде главу, поломе ногу, кук ….“, речено је Тањугу у Хитној помоћи.
Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nastavlja-se-vreli-talas-2007-u-palanci-izmereno-448-stepeni/