НАСТАВНИЦИ И ДИРЕКТОРИ ОДГОВОРНИ ЗА ЕКСКУРЗИЈУ

Екскурзије ученика, попут оне у Шпанију, организовале су се годинама и  то није нормално, изјавио је министар просвете Младен Шарчевић и најавио смену директора и помоћника директора Девете београдске гимназије.

За путовање деце у Шпанију одговорни су наставници и пасивни директори који ће морати да одговарају за то. Директор Девете београдске гимназије неће бити ни овај што је био до сада, ни новоизабрани, а биће смењен и помоћник директора“, рекао је министар
Он је додао да путовања ученика не могу да се организују без знања директора.

Министар је, госујући на РТС-у, рекао да се директор Девете београдске гимназије правио да ништа не зна о екскурзији у Шпанији, приликом које су ученици ноћили у холу хотела јер агенција није уплатила аранжман.
„Оног дана када смо обавештени шта се десило, позвали смо људе из школе и јавила се помоћница директора, а сада нема ни ње. Директор се правио да ништа не зна, а испоставило се да је много више деце из гимназије ишло. Имамо и ситуацију да се новоизабрани директор, који је изабран на дужност, а сада вероватно неће то бити, са супругом упутио на још једно путовање“, рекао је Шарчевић.

Он је казао да је то „специјалитет одређених школа“, где се директори не баве својим послом и додао да постоје и други видови путовања којима деци желимо да покажемо Европу.
„Постоји пројекат Еразмус плус, који смо ми ове године контрибуирали са осам милиона евра и који осим студената и професора обухвата основце и средњошколце. Ту немате простора да манипулишете. Други вид путовања су размене“, рекао је Шарчевић.

Према његовим речима, поред екскурзија и рекреативних настава постоје и други видови путовања ученика који морају да прођу Савет родитеља и онда имате мере безбедности.
„Проблем је била безбедност деце, не зна се каквим су аутобусима ишли, да ли је било лекара, колико је пратиоца на колико деце отишло, па онда тек финансијски и други ефекти“, рекао је он.

Шарчевић је додао и да су се такви видови путовања организовали годинама и да то „није нормално“ и додао да је направљен нови правилник организовања екскурзија.
Говорећи о најављеном запошљавању нових 155 психолога, логопеда, педагога, Шарчевић каже да је дизајниран нов модел зарад квалитета образовања.
„Нама су психолози потребни као главни ресурси и ово је питање организације система. Вишка у школама нормално да има и то су углавном радници који могу да раде у другим секторима“, рекао је Шарчевић.

Како је рекао, до 1. септембра школе су обавезне да направе калкулације.
„Овде је неравномерно направљен правилник који је и направио пометњу. Имамо преко 12 одсто радних вишкова стеченим манипулацијама“, рекао је он.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nastavnici-i-direktori-odgovorni-za-ekskurziju/