НАТАША МИЉЕВИЋ-МУЗИЧКИ ПУТОПИС ИЗ СРПСКЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Овај мали музички омаж нашој српској браћи из Црне Горе садржи неке од музичких сусрета које сам имала током овог лета на Тргу од ћирилице у Херцег Новом, на самим Богослужењима у храмовима Боке и и унутрашњости земље, као и  у Светим манастирима Савина и Острог.

Наступи су били у циљу ширења нашег националног и православног духа и у тим српским крајевима, где сам заједно са г. Гаврилом Кујунџићем из ,,Косовских Божура“, затим нашим суграђанином проф.мр. Сашом Павловићем, фронтменом етно групе ,,Ива“ из Бања Луке, хором ,,Свети Сава“ из Херцег Новог и другима, разменила и презентовала публици неке емоције везане за наш идентитет које само музика може на такав начин дочарати. Фотографије и снимак ће вам донекле и  пренети тај дух који влада међу Србима свуда где нас има, било у матици, енклавама или дијаспори, јер смо се ето у Црној Гори сакупили са Косова, из Републике Српске и уже Србије да покажемо и докажемо да смо једно у Христу и у љубави према Отачаству и да никакве привремене границе то не могу спречити.

Посебна атмосфера при извођењу ове и других песама владала је и међу верујућим народом и свештенством на Острогу, где сам доживела  топло хришћанско гостопримство игумана, монаха и посебно јерођакона Зосиме коме је тада био имендан и остале браће и сестара на послушању тамо. Као уосталом и у манастиру Савина и самом Херцег Новом. Са благословима херцегновског протојереја-ставрофора Радомира Никчевића, игумана Савине јеромонаха Макарија и игумана Острога протосинђела Сергија, није ни било тешко пренети публици или окупљеном народу и свештенству оно што већина нас носи у срцу и души, било песмом или неким другим даром.

Песма коју делом можете овде чути ,,Ми смо деца Неба“ је постала јако омиљена међу верујућима по храмовима, манастирима и на концертима овог типа, њен аутор је једна дивна девојчица са хендикепом, а изводе је Косовски Божури, Србски православни појци на својим концертима и др.

Текст интегрални гласи

Ми смо деца неба, Оца небеског
Све што смо, и што имамо
све нам је дао Бог
Душу и тело, срце малено
да га бићем целим уистину љубимо

Гладни смо само неба
хлеба небеског
земља нема, све што нам треба
сити смо пролазног

Ми смо деца неба, Оца небеског
на земљи, у телу ходимо
у духу живимо
И Бога славимо, Њега молимо
за небеско царство, битку бијемо
Гладни смо само неба
хлеба небеског
земља нема, све што нам треба
сити смо пролазног
Ми смо деца неба, Оца небеског
Све што смо, и што имамо
све нам је дао Бог
Утеху и снагу, радост, истину
љубав, веру, наду,
да Он је увек ту.

Гладни смо само неба
хлеба небеског
земља нема, све што нам треба
сити смо пролазног

Неким делови овог музичког путописа доступни су на сајтовима Српске православне цркве и другим, док су се неки одвијали у медијској тишини и молитвености:

Сајт Српске православне цркве http://www.spc.rs/sr/trg_od_tshirilice_veche_sima_matavulja

Сајт Митрополије црногорско-приморске http://mitropolija.com/2018/08/14/trg-od-cirilice-vece-sima-matavulja/

Трг од ћирилице на You Tube-у https://www.youtube.com/watch?v=F-kstYtM7C8

И остали ЦГ медији – Светигора, ИН4С и др.

hdr

hdr

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/natasa-miljevic-muzicki-putopis-iz-srpske-crne-gore/