Početna » НЕ ПЛАЋАЈУ СВИ ПОРЕЗ ПОД ИСТИМ УСЛОВИМА: Ова група грађана има ОЛАKШИЦЕ, а ево и која су ПРАВИЛА!

НЕ ПЛАЋАЈУ СВИ ПОРЕЗ ПОД ИСТИМ УСЛОВИМА: Ова група грађана има ОЛАKШИЦЕ, а ево и која су ПРАВИЛА!

Многе локалне самоуправе по Србији подигле су износе пореза на имовину за ову годину

од Паланка данас
0 Коментар

Данас истичу рокови за два веома важна пореза у Србији – порез на имовину и порез на доходак грађана. За кашњење и неплаћање стиктно су предвиђене казне, а и сва остала правила су јасна – тачно се зна шта кога следује и ко може мање да плати.

Рок за плаћање друге рате пореза на имовину физичких лица за ову годину доспева на наплату данас, а уколико се ова обавеза не плати на време, може папрено да кошта сваки дан кашњења.Многе локалне самоуправе по Србији подигле су износе пореза на имовину за ову годину. Оно што је остало исто јесте да се не прашта ни неплаћање ни кашњење.

Такав је закон и ко га не поштује неће му се исплатити, јер не само што ће му се за сваки дан кашњења зарачунати затезна камата, која је око 10 одсто на годишњем нивоу, већ ризикује и да плати казну од 50.000 динара по неплаћеном кварталу.

Порез на имовину иначе се плаћа у четири рате: прва до 14. фебруара, друга до 15. маја, трећа до 14. августа и четврта рата се плаћа до 14. новембра, што је исто као и ранијих година.

Порез на доходак

А ко мора да плати порез на доходак? Практично, сви који имају нето зараду већу од 309.978 динара месечно треба да плате порез. За лица млађа од 40 година просечна месечна нето зарада је 619.956 динара.

Грађани који су лане зарадили више од троструке просечне годишње зараде по запосленом, која износи 3.719.376 динара, дужни су да најкасније до 15. маја на порталу еПорези провере податке који су исказани у унапред попуњеној пореској пријави и сами ураде корекције, и да тако кориговану пријаву на истом месту поднесу прихватањем опције Потпиши и поднеси.

Уколико порески обвезник до 15. маја ове године не поднесе пореску пријаву, Пореска управа ће то учинити уместо њега.

Годишњи порез на доходак грађана на приходе остварене у прошлој години, ове године се обрачунава и плаћа по систему самоопорезивања, уместо, као што је било до сада, када се плаћао по решењу пореског органа, саопштила је Пореска управа.

Из Пореске управе су објаснили да то значи да ће Пореска управа на основу података из службених евиденција о приходима грађана за прошлу годину, унапред попунити пореску пријаву за утврђивање овог пореза и поставити је као радну верзију пријаве, статус “у припреми“ на порталу еПорези.

Лица која су млађа од 40 година, имају право на пореску олакшицу која је у висини додатних 3.719.376 динара. Уколико су зарадили више од 7.438.752 динара, на износ преко тога плаћају порез од 15 одсто.

Иначе, пореска пријава за утврђивање годишњег пореза на прошлогодишњи доходак грађана се подноси искључиво у електронском облику преко портала Пореске управе еПорези.

Из Пореске управе подсећају да је за приступ порталу Пореске управе неопходно да порески обвезник поседује квалификовани електронски сертификат, а да се све информације о набавци и коришћењу овог серитификата, могу добити на сајтовима овлашћених сертификационих тела, као што су она у МУП-у, Пошти Србије, Привредној комори Србије.

Порески обвезници који немају квалификовани електронски сертификат за приступ порталу Пореске управе, могу овластити другу особу из Србије која има овај сертификат и то подношењем овлашћења за употребу електронских сервиса филијали Пореске управе у месту где живи.

Из Пореске управе подсећају да се порез који се утврђује самоопорезивањем, плаћа најкасније до истека рока за подношење пореске пријаве, а код годишњег пореза на доходак грађана за 2022. годину, тај рок је 15. мај ове године.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept