Početna » НЕ ВРАЋА СЕ ЗА СВАКИ ПРВИ СТАН! Ово су СВИ УСЛОВИ који морају да буду испуњени за ПОВРАЋАЈ ПДВ-а, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ!

НЕ ВРАЋА СЕ ЗА СВАКИ ПРВИ СТАН! Ово су СВИ УСЛОВИ који морају да буду испуњени за ПОВРАЋАЈ ПДВ-а, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ!

Бројни купци првог стана не знају које све услове морају да испуне, да би остварили повраћај ПДВ-а

од Паланка данас
0 Коментар

Купци прве некретнине рачунају на повраћај ПДВ-а као на велику финансијску олакшицу, али многи не знају да не могу баш увек да је добију. Купац првог стана остварује рефундацију ПДВ само једном на основу писменог захтева уз који доставља неопходне доказе и оверену изјаву купца да купује први стан.Услови за повраћај ПДВ-а

– Да од 1. јула 2006. године до дана овере уговора о купопродаји на основу којег стиче први стан није имао у својини, односно у својини на територије Србије и

– Да је уговорена цена стана с обрачунатим ПДВ-ом за први пренос права располагања на стану (новоизграђени објекат) у потпуности исплаћена продавцу уплатом на његов текући рачун, што подразумева на дан овере уговора

– Први власник стана који купује новоградњу у обавези је да плати порез на додату вредност који износи 10 одсто. Износ је предвиђен изменама закона, а пошто сте ви купац финалног производа који је инвеститор створио морате платити ПДВ. Напомињемо, ако сте први власник онда морате платити ПДВ, а уговорена цена мора бити у потпуности исплаћена ономе ко продаје стан.

– Ситуација је нешто другачија када се некретнина у новоградњи купује директно од инвеститора. Тада је први власник ослобођен пореза на пренос апсолутних права, а то значи да сте у прилици да тражите повраћај ПДВ-а, јер је он плаћен кроз купопродајну цену.

– Ослобађање од плаћања пореза везује се за квадратуру стана, први власник је ослобођен обавеза према држави за стан до 40 квадратних метара, а сваки члан домаћинства још по 15 квадрата.

– Када купујете своју прву некретнину од физичког лица, ослобођени сте пореза на пренос апсолутних права, а у том случају нисте у могућности да тражите повраћај ПДВ-а.

– Немате право на повраћај ПДВ ни ако сви чланови не живе на истој адреси, односно морају да буду пријављени на истој адреси као и купац у тренутку закључења уговора о продаји.

– Уколико рефундирате ПДВ за било ког члана породичног домаћинства (15 квадрата за сваког члана) он касније неће имати право да у будућности поврати ПДВ приликом куповине сопственог стана.

ЕспресоPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept