Početna » НЕ ЗНАТЕ ДА ЛИ ВАМ ЈЕ УПЛАЋЕН РОДИТЕЉСKИ ДОДАТАK? Ево како да проверите, постоји и РОK!

НЕ ЗНАТЕ ДА ЛИ ВАМ ЈЕ УПЛАЋЕН РОДИТЕЉСKИ ДОДАТАK? Ево како да проверите, постоји и РОK!

Kорисницима који немају отворен текући рачун, службеним путем биће отворен текући рачун код Поштанске штедионице

Родитељски додатак је врста финансијске помоћи коју држава даје мајкама за рођење првог, другог, трећег и четвртог детета. Висина помоћи зависи од тога које је дете по реду. Додатак може добити и отац ако испуњава услове, а мајка није жива, напустила је дете или је из објективних разлога спречена да брине о детету.
Захтев се подноси у породилишту у склопу е-пријаве новорођенчета, а рок за доставу решења о новчаним примањима се доставља на кућну адресу мајке у року од два месеца. Ако се захтев подноси неовисно о пријави рођења, подноси га мајка лично у секретаријату за социјалну заштиту (за Београд) или у општини код представника за социјална питања. Рок за подношење захтева за родитељски додатак је шест месеци од дана рођења детета.

Исплата родитељског додатка врши се искључиво преко текућег рачуна код „Поштанске штедионице“. Зато је неопходно да ту отворите рачун, пре предаје захтева. Kада то учините добићете своју штедну књижицу у коју ће вам службеник сваког месеца уписивати подигнути износ.

Kорисницима који немају отворен текући рачун, службеним путем биће отворен текући рачун код Поштанске штедионице. У захтеву се обавезно наводи тачан поштански број места пребивалишта за прву исплату.

Пошто се захтеви из општина шаљу у Београд, од тренутка подношења до прве исплате прође пар месеци, али после тога све уплате би требало да стижу на време око 20 – ог у месецу. Затим ћете добити обавештење од „Поштанске штедионице“ на кућну адресу о томе да имате уплату и то не само за прву већ и за све остале уплате.

Ако тек после неколико месеци од порођаја поднесете захтев за републички родитељхски додатак, новац ће вам бити уплаћен ретроактивно. Дакле, са првом уплатом добићете не само новац за тај месец, већ и све претходне рате, почевши од оног месеца када сте се породили.

Накнада за прво дете исплаћује се једнократно, док се накнада за друго дете исплаћује на 24 месечне рате. За треће и четврто дете исплаћује се 10 година. Уколико у току исплате права на родитељски додатак, која се врши у више месечних рата корисник права напусти дете, обуставља се даља исплата права до одлуке министарства надлежног за социјална питања.

Родитељски додатак за прво дете исплаћује се једнократно и износи 345.398,70 динара.

За друго дете исплаћује се у 24 једнаке месечне рате по 12.766,20 динара – 306.388,75

За треће дете исплаћује се 10 година по 15.319,44 динара месечно – 1.838.332,53

За четврто дете исплаћује се 10 година по 22.979,16 динара месечно – 2.757.498,79You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept