Početna » НЕЋЕ БИТИ НОВИХ РОКОВА ЗА ЗАХТЕВЕ: У реституцији донета 5.522 решења о обештећењу старих власника

НЕЋЕ БИТИ НОВИХ РОКОВА ЗА ЗАХТЕВЕ: У реституцији донета 5.522 решења о обештећењу старих власника

АГЕНЦИЈА за ре­ституцију до сада је донела укупно 5.522 решења о обештећењу старих власника којима је одузета имовина након Другог светског рата и у којима је утврђен укупан износ обештећења од око 193 милиона евра, изјавио је за Танјуг директор Аген­ције Страхиња Секулић.

Навео је да је закључно са јануаром ове године старим власницима вра­ћено 5.248 пословних про­стора, 1.220 станова, као и 1.406 зграда са укупно 7.874 објекта укупне повр­шине 579.000 квадрата..

– До сада је укупно вра­ћено и грађевинско зе­мљиште у површини од око 683 хектара, пољо­привредно земљиште у површини од око 94.620 хектара, док је површина шума и шумског земљи­шта који су враћени око 7.030 хектара – ре­као је Секу­лић.

Он је додао да додатних рокова за подношење за­хтева за реституцију неће бити, јер, како је нагласио, тиме би се држава држала стално у недефинисаном односу према својој имо­вини.

– Зато је битно да смо ми након већ две године, имајући добру евиденцију, утврдили колико се имо­вине потражује и данас имамо одличну комуни­кацију са свим државним органима.

Када се плани­ра инвестиција или отуђу­је неки део државне имо­вине, било да то отуђују локалне самоуправе или републичка министар­ства или други ентитети у оснивању српске државе, ми имамо податке о томе.

Према његовим ре­чима, у наредних че­тири до пет г о дина требало би да се донесу сва решења о праву на обеште­ћење, јер је тренутно од укупно поднетих захтева око 90 одсто њих решено.

Секулић је нагласио да је закон предвидео да је максимални износ обе­штећења који може да се исплати наследницима, са каматом, 500.000 евра, додајући да ограничења за минималне исплате нема и да се на основу до сада до­нетих решења исплата кре­тала од око 100 евра па до предвиђеног максимума.

Он је подсетио да је поступак обештећења старих власника, који су имали прилику да у пе­риоду од 2012. до 2014. пријаве своја потражи­вања, почео пре три го­дине и да исплата након позитивно донетих ре­шења тече без икаквих проблема.

– Током године имате две исплате, односно у ја­нуару доспевају обвезни­це, а у марту се исплаћује аконтација. Држава оне обавезе које је преузела, испуњава у једном дану. До сада, нисмо имали ни­једну жалбу. Буде неких техничких проблема, али то решавамо врло брзо, са Управом за јавни дуг који је надлежан за ис­плату у обештећењу – об­јаснио је Секулић.

Он је навео и да од тре­нутка доношења решења власници треба да буду потпуно обештећени у наредних 12 година.

У фонду две милијарде евра

СЕКУЛИЋ је нагласио и да је Законом о враћању одузете имовине и обе­штећењу предвиђен фонд за обештећење од две милијарде евра, док је укупна вредност имовине процењена на 13,5 милијарди евра.

– Држава Србија не би могла да изнесе тај терет, а ниједна држава у Евро­пи није ишла на потпуну реституцију, која се код нас помиње. Значи, увек се мора водити рачуна, пре свега о макроекономској стабилности земље, јер је обим одузимања имовине био огроман. Овако како Србија као држа­ва поступа је фер – објаснио је Секулић.

НовостиYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept