„НЕДЕЉА ШТЕДЊЕ“: ОД КАМАТЕ НЕМА ЗАРАДЕ

Иако је данас Светски дан штедње и почетак „Недеље штедње“,која траје од 31. октобра до 7. новембра, банке их симболично обележавају. Највеће банке у Србији немају никаве специјалне погодности за штедише, а оне мање ће покушати да придобију нове клијенте са нешто већим каматама од важећих и специјалним погодностима. Тренутно је на штедњи у банкама око 8,9 милијарди евра и око 50 милијарди динара. 

Грађани полако прелазе на динарске депозите, јер су исплативији са каматама од 2,50 до 4,50 одсто на годишњем нивоу. То је у односу на камате у еврима које се у просеку крећу од нуле до 0,30 одсто на годину дана, знатно више. Поједине банке у Србији додатно су смањиле каматне стопе на орочену динарску и девизну штедњу, а неке су укинуле камату на улоге по виђењу. Нешто боља камата може да се добије ако се уложе долари и британска фунта. Камата на штедњу у овим валутама је од 0,85 до 1,01 одсто годишње.

Уколико грађанин орочи 10.000 евра на годину дана са каматом од 0,30 одсто, зарадиће после истека орочења 29,78 евра. Од тог износа пореска обавеза од 15 одсто износи 5,26 евра. Када су динари у питању, ту је ситуација нешто боља, јер за орочених 100.000 динара на 12 месеци, уз камату од 4,5 одсто, грађанин ће добити 4.505,42 динара. На овај износ се не плаћа порез, па ће штедиша зарадити нешто више од 37 евра.

За грађане који штеде у доларима и британским фунтама камата је већа и износи 0,85 одсто.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nedelja-stednje-od-kamate-nema-zarade/