НЕМА ОБУСТАВЕ НАСТАВЕ, ЗАБРАНА ЈАВНИХ ОКУПЉАЊА У ЗАТВОРЕНИМ ПРОСТОРИЈАМА

Председник Србије Александар Вучић рекао је, након састанка на Андрићевом венцу са државним врхом и стручњацима о коронавирусу, да још увек нема потребе затворити школе. Од данас су забрањени сви јавни скупови у затвореним просторима.

Вучић је навео да је било случајева оболевања од коронавируса у Србији када оболели нису обавестили надлежне да су били у угроженим подручјима.

„Пример је оболели из Кикинде који је хоспитализован у Клиничком центру  Војводине у Новом Саду. Он се јавио у болницу у Кикинди због хроничних обољења, а касније је утврђено да је заражен корона вирусом. Много би брже било то утврђено и не би била угрожена цела болница у Кикинди, да је одмах рекао да је био у Милану код сина“, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је тај човек примљен у болницу због других болести, дијабетеса и бубрежних болести, те да је тек касније установљено присуство коронавируса, будући да тај човек није лекарима рекао да је боравио у Милану.

Он је додао и да је првозаражени у Србији који је из Бачке Тополе, такође био у Милану, али није то одмах рекао.

„Молимо вас, кажите нам ако сте били у Милану или у другим угроженим подручјима“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је ситуација посебно опасна код старијих људи који имају друге симптоме болести, односно за кардиоваскуларне болеснике, људе са високим крвним притиском, дијабетичаре и малигне болеснике.

„Ако сте били у Милану или на северу Италије, реците, да бисмо вас сачували“, рекао је Вучић.

Он, након састанка са премијерком Аном Брнабић и представницима свих здравствених и других институција које учествују у борби против корона вируса, истакао да ће бити забрањени сви јавни скупови у затвореном простору.

Како је рекао, било је  разговора о томе шта је урађено и шта ће се радити даље.

„Слушали смо пре свега струку, нису одлуке доносили политичари, већ најстручнији људи у нашој земљи. Нисам лекар, нити је Ана Брнабић па да би могли бити паментнији од људи који су спасли животе људи. Схватили смо да је добро да се позовеме на струку и најбоље лекаре у нашој земљи“, рекао је он.

Вучић је завхалио свим нашим лекарима и медицинском особљу због преданог рада и што нису тражили одморе и боловања већ су хтели да помогну свом становништву.

„Нису тражили изговоре, већ су се ухватили у коштац са проблемом и колико су храбри“, нагласио је Вучић.

Како је рекао, тренутно је највећи проблем како заштитити рад здравствених радника.

Истакао је да ће они добијати посебне стимулације и награде за свој рад.

Каже да је велики проблем тренутно за државу што се много краде сапуна и тоалет папира по јавним установама и замолио људе да то не раде, с о обзиром да држава не може да убаци у установе по 1.500 сапуна дневно.

Вучић је нагласио да није истина да нема довољно сапуна у школама у Србији, пошто се 12 пута дневно допуњавају залихе.

Истиче да не разуме када неко уђе у апотеку и купи 100 асепсола и запитао – шта је смисао свега тога.

Од пресудног значаја за борбу против коронавируса у Србији је подршка људи, а не паника, оценио је председник Србије.

Поводом злурадих коментара да се „у Италији ради боље“, Вучић је рекао да Србија има „сто пута боље резултате“ него што су у тим земљама о којима причају критичари који, како је рекао, шире панику.

„Овде одлуке не доносе политичари, не доносим их ја, ни Ана Брнабић, одлуке доносе ови одговорни људи, лекари. Прича се о затварању школа, али стручњаци кажу да нема потребе за тим, чак ни на факултетима, јер нису проблем простори где се окупља до 100 људи“, навео је Вучић.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nema-obustave-nastave-zabrana-javnih-okupljanja-u-zatvorenim-prostorijama/