НЕМА ПОНАВЉАЊА ОПШТИНСКОГ ТАКМИЧЕЊА ИЗ ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА

Министарство просвете, науке и технолошког развоја размотрило је и одбило молбу Друштва за стране језике да се понови општинско такмичење из енглеског језика. 

Подсетимо, такмичење је одржано прошлог викенда, а према незваничним проценама, у 80 одсто градова ниједан ђак није прошао тест, а даље се пласирало тек нешто више од 20 ученика, чиме је цео систем такмичења обесмишљен.

До проблема је дошло после бројних примедби наставника да је тест био неприлагођен ученицима осмог разреда и нестручно урађен, због чега је веома мали број ђака прошао у наредни круг. Како стоји у сопштењу Министарства, понављање такмичења није могуће јер је “нажалост, Календар такмичења тако конципиран да би свако понављање довело до преклапања са другим такмичењима, тако да не постоји могућност понављања тестирања”.

Датум који је Друштво за стране језике предложило, 11. март, као датум поновног тестирања, предвиђен је за такмичење из физике, а ове године је веома пажљиво припремљен Календар такмичења, тако да се ученици превише не оптерете, каже се у саопштењу.
Пошто је став Министарства је да ученици не смеју бити ни на који начин оштећени, Министарство предлаже Друштву да пронађе неко друго решење. Једно од решења могло би да буде да се спусти праг за пролазност на следећи ниво такмичења. С тим се слажу и многи професори енглеског језика који на групама на друштвеним мрежама оштро критикују састављаче тестова, истичући да су задаци неприлагођени узрасту и да је тако ниска пролазност демотивишућа за школарце и њихов даљи рад.

У Министарству сматрају да је недопустиво да се изради тестова приступа недовољно промишљено те се апелује на сва друштва која организују такмичења да при састављању тестова имају у виду узраст и карактеристике ученика, као и ниво такмичења, како се убудуће не би дешавале сличне ситуације. Министарство подржава одржавање такмичења, “као активност у којој и деца и наставници улажу додатне напоре који су вредни сваке подршке и поштовања”.

Према пропозицијама, за пласман на окружно, односно градско такмичење из енглеског, потребно је да ученик освоји најмање 80 одсто укупног броја бодова, што је 32, од максималних 40 поена. У Друштву наводе да је ово први пут да је мали број ђака прошао општински ниво на такмичењу из енглеског, а да је раније то био случај са другим језицима. У том удружењу признају да тест није урађен како треба, али одбацују наводе да је плагиран, што су тврдили поједини наставници.

До медија је стигло писмо са више од 90 потписа наставника енглеског језика који указују на то да су тестови годинама уназад непримерени узрасту ученика и да Друштво за стране језике не уважава сугестије наставника када је реч о тестовима. На тесту су присутни двосмислени одговори, граматичке грешке, а поједини задаци су за средњошколски узраст, кажу професори енглеског.
Констатовано је и да су на тестовима за такмичење из других страних језика јасно наведена имена њихових аутора, што са тестом за енглески никад није био случај, као ни сада. Наставници сматрају да би аутоматски пласман свих ученика на градско/окружно такмичење био најбезболније решење.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nema-ponavljanja-opstinskog-takmicenja-iz-engleskog-jezika/