НЕМА ВИШЕ ОВЕРАВАЊА ЗДРАВСТВЕНИХ КЊИЖИЦА

Нема више оверавања здравствених картица, што значи да 150.000 послодаваца у Србији више неће прикупљати силну документацију и чекати у реду на шалтеру како би продужили важност пластичне картице својих радника.

Исто важи и за 175.000 незапослених и нових пензионера, колико их укупно буде годишње, пише Политика. Мукотрпно чекање у Републичком фонду за здравствено осигурање (РФЗО) понављало се најмање два пута у години за близу три милиона запослених и чланова њихових породице, а ако су у питању били радници на одређено време, овера здравствених картица обављана је и до пет пута годишње.

Захваљујући дигитализацији јавне управе привредници више не морају да оверавају књжице запослених, већ је довољно да им редовно уплаћују здравствено осигурање.

Услуга је уведена 1. октобра, а намењена је послодавцима, мада корист од тога имају и незапослени и “нови пензионери”.

„Аутоматску оверу картица омогућили смо повезивањем пет државних институција у јединствену базу информација. РФЗО, као власника картица увезали смо с базом података Пореске управе, ЦРОСО (Централни регистар обавезног социјалног осигурања), ПИО и НСЖ“, рекао је директор Канцеларије Владе Србије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић.

Аутоматска овера књижца омогућена је у оквиру програма „Стоп бирократији“.

Извор Политика

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nema-vise-overavanja-zdravstvenih-knjizica/