Početna » НЕМАЧКА МЕЊА ПРАВИЛА ЗА ДОБИЈАЊЕ ДРЖАВЉАНСТВА Ево када реформа Закона ступа на снагу и како је могуће “ПОСТАТИ НЕМАЦ” за само три године

НЕМАЧКА МЕЊА ПРАВИЛА ЗА ДОБИЈАЊЕ ДРЖАВЉАНСТВА Ево када реформа Закона ступа на снагу и како је могуће “ПОСТАТИ НЕМАЦ” за само три године

Реформа немачког закона о држављанству ступиćе на снагу 27. јуна 2024. године. Промене су веома значајне, те је битно напоменути шта тачно следи.

од Паланка данас
0 Коментар

Наиме, међу првим променама јесте да ће се скратити период боравка у Немачкој који је иначе потребан за натурализацију (процес додјељивања држављанства или грађанства странцу) са садашњих 8 на 5 година. Поред тога, Немачка ће генерално прихватити више држављанстава (двојно држављанство) у будућности. Односно, подносиоци захтева више неће морати да се одричу држављанства своје земље порекла.Отприлике 5,3 милиона странаца живи у Немачкој више од 10 година и нису држављани Немачке, а  нови Закон о држављанству 2024 (СтАГ 2024) отвара им нове могућности.

Краћи период натурализације

У већини случајева, нови прописи олакшавају натурализацију – али такође могу отежати ствари. Ово је важно за текуће поступке натурализације. По правилу се рачуна правно стање у тренутку натурализације, а не правно стање у тренутку подношења захтева.

Скраћени периоди натурализације

Раније је стандардна натурализација била могућа након 8 година или, у случају посебне интеграције, након 6 или 7 година (члан 10 став 3 СтАГ). Ови периоди су сада скраћени на 3 или 5 година. Убудуćе ćе имигранти са посебним интеграционим достигнућима моћи да добију немачко држављанство након само три године. Ова достигнућа укључују професионални и академски успех, као и грађански ангажман.

Двојно држављанство

Раније се по натурализацији обично морало одрећи старог држављанства. Изузеци су били ретки. Уколико су немачки држављани желели да прихвате држављанство друге земље, они су губили немачко држављанство ако претходно нису поднели захтев за такозвану дозволу да задрже своје држављанство. Ти прописи ће сада бити избрисани без замене. Двојно држављанство је сада могуће.

Деца рођена у Немачкој од страних родитеља

Ако је најмање један родитељ странац легално боравио на савезној територији дуже од 5 година, деца рођена у Немачкој ће у будућности добити немачко држављанство.

Али будите опрезни: овај пропис се не примењује ретроактивно на децу која су рођена на територији савезне државе пре ступања на снагу новог закона.

Нови прописи за такозвану „генерацију гастарбајтера“ и раднике по уговору из ДДР-а

Убудуће, старији странци из такозване генерације гастарбајтера који живе на савезној територији од 1974. године или бивши радници по уговору о ДДР-у неćе морати да дају доказ о положеном писменом тесту немачког језика и могу се натурализовати без писменог теста за натурализацију. Строги услови животног осигурања ће такође бити смањени за ове подносиоце захтева.

Средства за живот

Овде нови закон предвиђа строжију регулативу у односу на претходне прописе. Натурализација је сада могућа само у неколико изузетака ако не можете да се издржавате из сопствених средстава. Људи са ниским примањима, запослени на малим пословима, стари и болесни људи ће стога теже испуњавати услове за натурализацију.

Пренатрпане канцеларије, дуга чекања

Иако обрада захтева за натурализацију статистички траје само око 6 сати, чекање од 2-3 године између пријаве и натурализације, нажалост, није неуобичајено у Немачкој. Нови закон о држављанству проширује круг оних који испуњавају услове и стога ће довести до веćег броја захтева за натурализацију у кратком и средњем року.

Уколико општинске власти не распореде више особља, време чекања ће се вероватно наставити повећавати. Они којима је хитно потребно немачко држављанство морају се затим обратити суду, јављају немачки медији.

ФениксPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept