среда, мај 29, 2024
Početna » Nemačka tajna služba: Sa Kinom ne treba biti naivan

Nemačka tajna služba: Sa Kinom ne treba biti naivan

од Паланка данас
0 Коментар

Nekoliko dana posle hapšenja četiri osobe osumnjičene da su špijunirale za Kinu, nemačka Savezna služba za zaštitu ustavnog poretka (BfV) izričito je upozorila domaća preduzeća da ne budu naivna u odnosima sa autoritarnim državama kao što je Kina.„Vidimo sve više pokušaja da se ilegalnim sredstvima utiče na politiku, privredu i nauku, pa i pomoću klasične špijunaže“, izjavio je u sredu potpredsednik BfV Sinan Selen.

Krajnje je vreme, dodao je, da se u toj stvari dođe do realnijih procena. U slučajevima u kojima su nemački menadžeri bili preveliki optimisti, „može se primetiti da su se ta preduzeća praktično raspala“, rekao je Selen.

BfV, kako je rekao, već godinama ukazuje na rizike obavezujućeg softvera za obračun poreza, koji omogućava sveobuhvatni pristup kineskih vlasti internim informacijama nemačkih preduzeća u Kini.

U ponedeljak je u Drezdenu uhapšen jedan saradnik evroposlanika iz desničarske Alternative za Nemačku (AfD) Maksimilijana Kraha (Maximilian), koji je navodno radio za kinesku obaveštajnu službu.

Krah se proteklih godina i unutar svoje partije istakao izuzetno nekritičkim stavovima o Kini i Rusiji.

Samo par dana pre njegovog saradnika, u Diseldorfu i Bad Homburgu su uhapšene tri osobe takođe zbog moguće špijunaže za Kinu.

Dvojica muškaraca i jedna žena su navodno u Nemačkoj prikupljali informacije o vojnim tehnologijama da bi ih prosledili kinskoj tajnoj službi.

Selen je rekao da je kinesko rukovodstvo, koje je na putu da ostvari svoj dugoročni cilj „globalne dominacije“, između ostalog veoma zainteresovano za praktična znanja i iskustva iz oblasti robotike, vazduhoplovstva, svemirskog programa i automatizacije.

Potpuno zatvaranje od stranih uticaja, prema oceni Selena nije rešenje, nego treba prepoznati rizike. Radi se o tome da se smanji zavisnost, u prvom redu u ključnim tehnologiijama, i preduzmu robusne bezbednosne mere.

Kina je veoma usredsređena da stvori ekonomsku zavisnost, koju onda ubuduće može i politički da koristi, ocenila je direktorka Centra za Kinu na Visokoj školi u Bremenu Sandra Hep (Heep).Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept