Početna » Nemački privrednici protiv ulaska Evrope u trgovinski spor sa Kinom

Nemački privrednici protiv ulaska Evrope u trgovinski spor sa Kinom

од Паланка данас
0 Коментар

Nemačko udruženje za spoljnu trgovinu BGA upozorilo je, u kontekstu sve ozbiljnijeg trgovinskog spora SAD i Kine, da Evropa ne treba da krene tim putem.„Najavu da će u SAD biti učetvorostručene uvozne carine na električne automobile, treba posmatrati u svetlu sve oštrije predizborne kampanje“, ocenio je predsednik BGA Dirk Jandura za Redakcijsku mrežu Nemačka (RND).

„Mi takve mere odbijamo, jer je njihovo dejstvo krajnje problematično. Pre svega i zbog toga što treba računati sa protivmerama Kine“, naglasio je Jandura, dodajući da će na kraju sve biti skuplje i gubitnici će biti potrošači i preduzeća.

Posledice će pre svih osetiti nemačka auto-industrija, rekao je Jandura.

„U Evropskoj uniji nema jednog jedinog automobila bez nekog dela iz Kine. Uz to, naši proizvođači uvoze svoje električne modele iz Kine. Dakle, pucali bi sami sebi u nogu“, rekao je šef BGA.

„Treba da prihvatimo takmičenje. I da se borimo za iste uslove konkurentske utakmice“, dodao je.

I nemački ministar saobraćaja Folker Vising (Volker Wissing) upozorio je EU da ne sledi primer SAD. „Započeti kaznenim carinama trgovinski rat, to je pogrešan put“, rekao je član liberalne FDP Vising za dnevnik Augsburger algemajne (Allgemeine) od srede.

„Želimo međunarodnu trgovinu sa pravednim i za sve jednakim pravilima konkurencije“, rekao je Vising, dodajući da nemačka preduzeća ne beže od konkurencije. „Naša preduzeća prave vrhunske proizvode za ceo svet i tako treba da ostane i ubuduće“, rekao je ministar.

Američka administracija najavila je u utorak da će vanredne carine za kineska e-vozila povećati sa 25 na 100 odsto. SAD će kaznene carine uvesti, ili pooštriti i za kineske solarne ćelije, poluprovodnike, baterije za e-automobile i druge proizvode.

Evropska komisija je prvo reagovala uzdržano. Ta institucija je, kako je rekao jedan portparol u Briselu, odluku SAD primila k znanju i proverava kakve konsekvence može da ima za EU.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept