НЕМАЊА ДЕВИЋ: „НЕ СЛАВИМО МИ ПОБЕДУ ТРАМПА КОЛИКО СЛАВИМО ПОРАЗ КЛИНТОНА“

tramp

Пише:Немања Девић

Нисам политички аналитичар нити сматрам да сам дорастао да и сам дам коментар на америчке изборе. Ипак, као и око Бреxита, за разлику од аналитичара – моја интуиција је била исправна. Трамп је победио.
Немам велике илузије око тога да ће он на Балкану водити просрпску политику. Али имам проблем с тим кад овдашњи грађани света (а заправо становници потпалубља) говоре како су им Трамп и Хилари исто, као што су им и Русија и Америка исто (силе које само брину о свом интересу).

Па није људи исто. Није исто, за почетак, кад те неко бомбардује осиромашеном уранијумом и кад те неко не бомбардује осиромашеним уранијумом. Исто тако, и кад пред собом имаш човека којем замераш некалав „сексизам“ или сировост, и жену која је доказани инспиратор политике освајања и убијања. Но – на страну то, главно питање је зашто се Срби толико веселе Трамповој победи. Што су глупи? Што су наивни? Што нису попут објективних аналитичара? Што трезвено анализирају геополитичке процесе? Ништа од тога.

Просечан мали Србин је радостан прво из свог вечитог ината – који га је у целој историји у животу одржао. Ево вам га, Амери! Шта ћеш сад Хилари, Kлинтон неће да ти буде прва дама?! То је наш узвик одушка. А затим нешто што сви други заборављају, а у нашу бит је укорењено: то је наш осећај за правду. Градећи кућу на прометној џади, вечите жртве нагодби и трговине империја, Срби су свој осећај правде развили до те мере да и у химни певају Богу правде! И сад су, после Трампове победе, осетили некакву правду – и тријумф над оном породицом након чијег Милосрдног анђела се и данас распадамо од рака, као да су хтели да од нас направе губавце модерне Европе.

Не славимо ми победу Трампа колико славимо пораз Kлинтона. Знате, као оно кад смо после 11. септембра направили групу Српски талибани, која је певала „Америко, Арапин Бин Ладин није Турчин већ Србин Миладин“.
Да истерамо неку своју правду и да нас мало пустите на миру, да живимо ми свој живот онако како хоћемо. У томе је сва нада. Е због те вечите неугасле наде, због твоје правдољубивости и ината – због тога сам целим бићем твој и волим те, народе мој!
А шта ће даље бити, видећемо, полако… Само да нам и о томе не соле памет аналитичари…

Немања Девић историчар

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nemanja-devic-ne-slavimo-mi-pobedu-trampa-koliko-slavimo-poraz-klintona/