НЕМАЊА ДЕВИЋ О ИНЦИДЕНТУ НА ПРЕДСТАВЉАЊУ КЊИГЕ „ИСТОРИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“

У организацији студентске организације “Систем вредности“ требало је да, уз професоре Чедомира Антића и Предрага Марковића, говорим на представљању књиге “Историја Републике Српске“. Данима унапред, по интернету је кружила вест да ће група анархиста и марксиста са Филозофског да спречи одржавање ове трибине, а већ по доласку на факултет затекао сам добро знана лица (још из времена мог студирања) у неким припремама – и само сам ишчекивао даљи след догађаја.

И наравно, усред моје приче, улетела је група од око 20 лица и убрзаним кораком дошла до катедре за којом смо говорили. Један од њих, са неким циничним осмехом на лицу, стао је спрам мене, чак и гласно се смејући, док сам говорио, чини ми се, о српским знамењима средњовековне босанске државе.

Знајући њихове методе у таквим ситуацијама, само сам очекивао када ће и физички насрнути на нас, али сам наставио причу. У том је група од пет-шест студената с друге стране устала, да их у даљем ометању спречи. Један од њих носио је и каиш у рукама и сцена је постала језива. Међутим, да тих момака није било, сигуран сам да би наша трибина била прекинута, а силеџије-такозвани левичари могли би да професорима несметано заврћу уши.

  Дошло је до вербалног окршаја, благог гуркања, а један од силеџија, све са фазонираном брадом, стао је крај нас и узвикивао како се “они“ противе одржавању овакве трибине на Филозофском факултету. Све време су провоцирали окупљене, снимали нас, називали нас фашистима (што би значило да нас дехуманизују и научно и људски – јер са фашистима, јасно, расправе нема), док се од некуд нису појавила два лица у цивилу који су се представили као полицајци и, уз њихово инсистирање, ови хулигани су напустили салу, праћени аплаузом публике која је до краја испратила трибину. Све се то завршило у неких десетак минута. Ми смо остали на Филозофском до краја и трибина је окончана у миру. Неки од ових студената који су устали да нас бране су чак и постављали питања и учествовали у дискусији на крају трибине.

Било је напето, али није дошло ни до каквог физичког обрачуна. Међутим, по старом добром обичају, хулигани су већ ујутру саставили саопштење за јавност, коју су поједини медији и објавили. И као да нисам видео својим очима све описано, њихова верзија је заправо била гола лаж, до последње речи, где су медији пренели вест да су трибину прекинули фашисти или десничари?! Нити је представљање књиге заиста прекинуто, нити је овде било икаквих фашиста и неонациста, нити су потезали икакве ножеве… Лажи, које пас с маслом не би појео. И хулигани, по ко зна који пут, уз своју добру стратегију и солидне медијске везе, постају жртве.

Дакле, добро сам, све је у реду, нико на мене и на нас није насртао ножем, јер никаквих ножева није ни било.

У Блицу сам пак прочитао најлуђи коментар: “Sve vreme su uzvikivali parole ‘Zig hajl’, ‘Hajl Hitler i druge. Vređali su prisutne studente na verskoj, rasnoj, nacionalnoj i seksualnoj osnovi, dobacujući studentkinjama seksističke uvrede i pretnje silovanjem. Jedan od nacista je takođe pretio i nožem studentima – ispričala je ona za Blic“. Ја, својим именом и презименом, јемчим да ама баш ништа од ове језиве рецитације није истина. И да су се жртвама направили они који су, без имало стида, дошли да нас усред Београда називају фашистима зато што разговарамо о нашој Републици Српској, у крви и пепелу рођене уочи 25. њеног рођендана?!

То вам је права слика (окупиране) Србије и Београда данас.

Немања Девић

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nemanja-devic-o-incidentu-na-predstavljanju-knjige-istorija-republike-srpske/