Početna » Nemci gube poverenje u sposobnost države da rešava probleme

Nemci gube poverenje u sposobnost države da rešava probleme

Nemački građani godinama žive pod nizom kriza i sada već mnogo njih oseća da vlada kancelara Olafa Šolca (Scholz) ne uspeva da se izbori sa problemima, ukazuje novo istraživanje instituta Forsa.Naime, 70 odsto ispitanika u redovnoj godišnjoj anketi ocenilo je da država ne može da reši izazove, a suprotno se izjasnilo samo jedno od četvoro među 2.000 ispitanika iz reprezentativnog uzorka.

Forsa je istraživanje za nacionalni savez državnih službenika (dbb) obavila prošlog meseca.

Nepoverenje u vladu snažnije je na istoku zemlje, sa ogromnih 77 odsto, nego na zapadu, gde je isto veoma izraženo dvotrećinskom većinom.

Prema političkoj afilijaciji, najskeptčnije su pristalice desničarske Alternative za Nemačku (AfD) i liberalne FDP, najmanje partije u Šolcovoj koaliciji. Nepoverenje u sposobnost države da rešava probleme iskazalo je 90 odsto prvih i 85 odsto drugih.

Uopšte, poverenje u sposobnost vlade u neprekidnoj oseci je od prve pandemijske godine, 2020. Tada je dve petine građana vladu opisala kao preopterećenu.

Doduše, udeo skeptika je prethodne godine bio veći, sa 61 odsto – ali to se još ticalo Angele Merkel, ne Šolca.

Anketa od 2001. svake godine istražuje status državnih službi i institucija u društvu.

Ove godine, uobičajeno, najviše ispitanika je pozitivno ocenilo vatrogasce, medicinsko osoblje, zatim lekare i negovatelje – njih 95, 90 i po 80 odsto.

Policija uživa poverenje 81 odsto, vaspitači 78, a komualni radnici i sudije po 70 odsto građana.

Državni službenici, pak, imaju poverenje samo 35 odsto Nemaca. Tradicionalno mizernu ocenu dobili su političari, sa 14 i zaposleni radnici telefonskih operatera, sa 11 odsto.

Šnjur, međutim, nose agenti osiguranja, sa šest odsto.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept