Početna » Nemci pod stresom više zbog rata i kriza nego zbog bolesti i para

Nemci pod stresom više zbog rata i kriza nego zbog bolesti i para

од Паланка данас
0 Коментар

Strah od rata i kriza je za većinu ljudi u Nemačkoj veliki faktor stresa, pokazalo je istraživanje. Brige zbog politike čak prevazilaze lične probleme kao što su bolesti ili manjak para, rezultat je ankete instituta YouGov.

Od 2.000 učesnika istraživanja 58 odsto je reklo da je pod stresom zbog straha od rata, socijalnih nemira i političkih dešavanja. Više od četvrtine, 28 odsto, navelo je da im strah od političkih kriza stvara veoma snažan ili čak ekstremno jak stres.

Rezultate je predstavilo Osiguranje Svis lajf (Swiss Life-Versicherung) koje je naručilo istraživanje. U anketi je u novembru prošle godine učestvovalo 2.002 ljudi.

Povod za istraživanje je porast psihičkih oboljenja poslednjih godina, što ima finansijske posledice po osiguranje.

Psihičke i nervne bolesti su sada, prema Svis lajfu, najčešći uzrok nesposobnosti za rad koji ima finansijske posledice i za osiguranja. Sa udelom od 39 odsto postale su vodeći uzrok radne nesposobnosti klijenata tog osiguravajućeg društva.

Stres se ne smatra psihičkom bolešću, ali može doprineti razvoju duševne patnje. A osim nesposobnosti za rad, među radno sposobnom populacijom je povećan broj dana bolovanja zbog psihičkih bolesti.

Širom Nemačke, 2022. bilo je 130 miliona dana takvih bolovanja.

Podatke o bolovanjima je na zahtev poslaničke grupe Levice dalo ministarstvo rada.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept