Početna » Nemci se odriču keša – svaka druga transakcija bezgotovinski

Nemci se odriču keša – svaka druga transakcija bezgotovinski

Privrženost Nemaca kešu se topi iz godine u godinu, pa je 2023. samo 51 odsto svih plaćanja obavljeno novčanicama i kovanicama, saopštila je Bundesbanka u ponedeljak.Centralna banka je u opširnoj, redovnoj studiji o platnim navikama Nemaca navela da je to bilo sedam procentnih poena manje nego u prethodnom izdanju iz 2021.

Plaćanje debitnim karticama je u naletu, i njihova upotreba je porasla za pet poena, na 27 odsto. Sve učestalije je i plaćanje pametnim uređajima, sa rastom od četiri odsto, i širenjem na šest odsto svih transakcija.

Prema vrednosti plaćanja, debitna kartica je sa udelom od 32 odsto prvi put pretekla gotovinu, koja je pokrila 26 odsto prometa. To ujedno znači da ljudi karticama plaćaju veće iznose.

Više od dve petine ispitanika, njih 44 odsto, reklo je da preferiraju debitne kartice za plaćanje.

Bezgotovinsko plaćanje je uopšte sve raširenije. Naime, pri 80 odsto svih plaćanja bilo moguće plaćanje karticom ili telefonom, 20 odsto više nego 2021.

Uprkos tome, ima prostora za dalje širenje prakse bezgotovinskog plaćanja, ocenio je predsednik upravnog odbora Bundesbanke Burkhard Balc (Balz).

On je ukazao da je skoro četvrtina anketiranih navela da je doživela da nešto ne može da plati karticom ili telefonom.

Nemački potrošači su se ubrzano okrenuli plaćanju karticom u vreme pandemije. Međutim, u toj oblasti Nemačka nadalje kaska za drugim zapadnim zemljama.

Nemci se gotovine drže jer ne žele da se odreknu privatnosti pri plaćanju, navodi Bundesbanka. U prilog bezgotovinskog plaćanja, prema oceni većine ispitanika, idu brzina i jednostavnost.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept