Početna » Nemci za obavezno zdravstveno testiranje vozača, vlada protiv

Nemci za obavezno zdravstveno testiranje vozača, vlada protiv

од Паланка данас
0 Коментар

Redovni zdravstveni pregledi vozača pri produžavanju dozvole obavezni sz u mnogim evropskim zemljama. Evropska unija je nameravala da svuda uveze tu obavezu, ali Nemačka se usprotivila. Šta o tome misle građani?Prema istraživanju agencije Yougov koje je naručio dobavljač autodelova Kontinental (Continental), većina je za proveru sposobnosti vozača.

Naime, bezmalo dve trećine ispitanika, njih 64 odsto, ocenilo je da procena ljudi da upravljaju vozilom ima smisla. Da vozačku dozvolu starijima od 70 godina ta provera bude uslov produženja dozvole ocenilo je njih 53 odsto.

Nešto manje od polovine, 49 odsto, izjasnilo se i za skraćenje razmaka između pregleda na najviše dve godine.

Jugav je u martu anketirao 2.055 punoletnih građana iz reprezentativnog uzorka za celu Nemačku.

Najveću podršku redovnim pregledima dali su mlađi, iz grupe 18-29 godina. U toj grupi, troje od četvorto ispiptanika se iztjasnilo za obavezne preglede.

Među starijima od 70 godina, za redovne medicinske testove bila je približno polovina, ali pod uslovom da oni nisu prepreka produženju dozvole.

Međutim, protiv uslovljavanje vozačke dozvole lekarskom proverom posle 70. godine izjasnilo se 73 odsto najstarijih, a za se izjasnilo 71 odsto najmlađih.

Evropski parlament je u martu odlučio da članicama EU prepusti odluku hoće li ili neće uvesti obavezne, redovne zdravstvene preglede za vozače.

Nemački minister Folker Vising (Volker Wissing) je odbacio takvu ideju. „Nemačka ne želi da ima takve prisilne preglede“, rekao je Vising. Građani Nemačke, prema njegovim rečima, moraju sami da odgovaraju za sposobnost upravljanja vozilom.

Evropska komisija prethodno je planirala da svuda u EU nametne obavezne preglede kakvi već postoje u nekim članicama.

U anketi je, na pitanje koje situacije u saobraćaju smatraju posebno opasnim, ravno polovina ispitanika je navela nepovoljne vremenske uslove.

Na druge učesnike u saobraćaju se požalilo 49 odsto, a 48 odsto je reklo da su nesigurni kada je vidljivost loša.

U kategoriji starijih od 70 godina, ispitanici su se nadprosečno često – sa 42 odsto – naveli noćnu vožnju.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept