NEMESIS VAGA SUDBINE THE SCALES OF FATE

Ta malena opsena u ljudskom oku, rigidni krik ispod kamena za glavu i sve ono što nosi sa vatrom, obilnom kišom i prohladnim jutarnjim vetrom, na mostovima zaborava utihnutim u vrcavim povečerjima i teškom nadolazećom zimom, sve stane u jednu reč – sudbina. Igra reči i prkosa na vagi svih mogućih ljudskih poraza, plačom okupana i suzama odlivena u raskošni miris prebega u neku drugačiju zoru, sunčaniji dan i prkosniji steg u dlanu sopstvene sudbine, radi mira u ljudskoj duši, razrovanoj nanovom pohlepom ljudske sablaženosti nad umirućim vrtlogom, bez strasti, bez krvi, samo smrdljivi dah ubijenih životinja oko nas.
I onda se budi boginja Nemesis ophrvana sopstvenom odmazdom i kaznom za svaki učinjeni zločin, kroz personifikaciju otrovnog besa i pokušaja novouspostave ravnoteže prirodnog straha. Grčka mitologija je čudo, predstavlja početni razvoj klasične književnosti, tako gordo i tašto bije po sopstvenoj istoriji, nudeći svakom živom stvoru promenu sudbine do sreće i očaja, nekada i obrnuto, ali uvek ističući kaznu za prekomerno ispijanje blagodeti života i opominjujući na svakodnevnu umerenost.

Prosto, pomenutoj boginji nije moguće, ma koliko se trudili, umaći. Ako ima kazne za zločin, imali nagrade za umereni put ka svakodnevnom bitisanju i perspektivi malog stvora. Lagao bih ako bih odgovorio potvrdno. Medjutim, naše prepoznatljive vučice iz death metal benda Nemesis ovih dana svojim novim singlom i spotom za pesmu The Scales o Fate, Vaga sudbine, najavljuju svoj drugi album. Podsećam, njihov prvenac The War Is On iz prošle godine toplo je dočekan, kako od publike, tako i od kritike. Sveža krv i drugačije ispraćen ratnički vapaj, probudio je mnoge uspavane duše, debi albumom. Ratnice su i tada nagovestile da imaju još i te kako šta reći, a svojim fantastičnim ritmom i krikom iz sablasnih dubina, teško da su ostavljale ravnodušne slušaoce. Naravno, to se lako videlo i na ovogodišnjem Egzitu gde su imale veoma zapažen nastup.

The Scales of Fate kipti od besa, unutrašnje ljutine ekscentrično postavljene od boginje Nemesis, odnosno, numera predstavlja njih same, plahovite, krhke, ali pravedne, sa virtuelnom željom da svoj skriveni jed izbace kroz kataklizmu moćnog zvuka, ali uz pomoć same boginje. To je taj stih koje vučice nose u sebi, to je taj ozlojedjeni jaram koji žele skinuti sa svih nas. Da je lako, nije, da vredi pokušati, vredi, ali prkosni vokal, otrežnjujući ritam i plahovitost solo gitare, bar na trenutak daju novu nadu za pravdoljublje i slobodnu reč.
Sam spot je interesantno uradjen u pravom death metal maniru, taj lagani ženski korak sa isukanim mačem, praćen frenetičnim ritmom kao da okaljava sve naše grehove, ali boginja neće stati. U ruci drži mač pravde i povez na očima. Prepuno simbolike, ko želi razumeće, koga ne zanima sloboda i pravda same misli, nemoj da gubi vreme ni sa spotom ni sa singlom, neka se slobodno opusti uz raznorazne rijaliti zabave. Naravno, neka uživa u novouspostavljenoj praznini.

Nemesis nije zabava, to je trežnjenje. Budjenje iz šarenih snova uljuljkanih samozaljubljenošću i lažnoj veličini ličnog ega. Onomatopejski ponavljati Ja, pa Ja, biti lažni gospodar ničega i moćnik zvečećih reči, kako to sablasno zvuči uz koloritni prikaz sveskrivene laži. Odavno su spuštene sve zastave uz koje smo se nadali i strepeli. A onda opet boginja Nemesis svojim delom pokušava probuditi taj prkos, bes i jed. Onako moćno, kako ona zna, sa mačem i tamnim povezom preko očiju. Da, jednaka za sve.

Lično očekujem još par singlova koji će pokušati malčice osvetiliti ove skrivene staze, ali su sve moje nade uprte u sam album, kompaktnost istog, rečitost i nadahnuće. Jezička barijera nije nikakva prepreka, možda samo mali stepenik ka medjunarodnoj lestvici uspeha i što da ne, neka budu svetske vučice, ali će krik uvek biti naš prepoznatljiv znak kojim komuniciramo izmedju sebe, mi i Nemesis.

Miodrag Marković

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/nemesis-vaga-sudbine-the-scales-of-fate/