Početna » НЕМОГУЋ ИЗБОР ЗА СТАРЕ: ПРИВАТНИ ДОМОВИ 70.000 ДИНАРА ИЛИ КУЋНА НЕГА 120.000 ДИНАРА

НЕМОГУЋ ИЗБОР ЗА СТАРЕ: ПРИВАТНИ ДОМОВИ 70.000 ДИНАРА ИЛИ КУЋНА НЕГА 120.000 ДИНАРА

Поскупљење домова за стара лица изазвало је забринутост међу породицама које траже смештај за своје старије чланове. Недавно кориговање цена оправдано је потребом да се покрију основни трошкови смештаја корисника.

Најновији подаци указују на поскупљење како у државним, тако и у приватним домовима за старе. На пример, дом у Руми сада кошта нешто више од 40.000 динара месечно, што је за многе породице изазовно. Ћерка једне кориснице изражава своју потрагу за смештајем за своју болесну и непокретну мајку, истичући да су цене постале неприступачне за њихов буџет.„Тешко је описати колико је ова ситуација за нас као породицу стресна. Цена смештаја у државном дому у Руми била је прихватљива за нас, али, како нам је речено, са чак 160 особа на листи чекања, изгледа да је чекање неизбежно. Покушали смо пронаћи алтернативне опције у близини или организовати целодневну помоћ, али сада нам је јасно да су цене превише високе за наш буџет.“

Пред крај прошле године, већина приватних домова је забележила поскупљење од 10 до 15 одсто. Ово повећање цена правдају инфлацијом, растом цена енергената, хране, али и повећањем плата особља. На пример, цена смештаја у приватном дому у Сремској Митровици сада износи око 70.000 динара месечно.

Ситуација додатно компликује чињеница да је избор домова у одређеним регионима ограничен. Међутим, постоје алтернативе попут организовања 24-часовне неге у оквиру једног удружења у Сремској Митровици, што, иако скупо, постаје једина опција за многе породице.

„Добили смо информацију о удружењу у Сремској Митровици које пружа изузетно корисну услугу целодневног пружања помоћи старијим особама у њиховом дому. Ова услуга, доступна 24 сата дневно, омогућава ротацију медицинског особља сваких шест сати, пружајући непрекидну негу. Међутим, наша породица није у могућности да користи ову услугу због високих цена. Месечна цена од 120.000 динара је изван нашег буџета, па смо тренутно приморани да сами бринемо о нашем старијем члану. За сада, за нас не постоји адекватна алтернатива, али надамо се да ће се ситуација променити у будућности.“

У Србији постоји 25 геронтолошких центара са капацитетом од 9.390 кревета, при чему је тренутно смештено 7.641 особа. Док у неким државним домовима има празних места, у другима се чека на слободан кревет.

Када су у питању државни домови, цена смештаја варира. На пример, у Геронтолошком центру у Београду, цена смештаја са првом подршком износи 54.144 динара, док је најнижа цена смештаја у Геронтолошком центру Сомбор, где износи 26.978 динара.

У државним домовима, плаћање услуга може бити у целости из средстава корисника, уз делимично учешће корисника или буџета Републике Србије, Аутономне Покрајине Војводине или локалних самоуправа.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept