НЕОБИЧНА ПОЈАВА НА НОЋНОМ НЕБУ ИЗНАД СРБИЈЕ, СВЕТЛЕЋЕ ТАЧКИЦЕ У НИЗУ ЛЕТЕ НЕБОМ

Многи су становници Србије у петак увече приметили необичан призор на вечерњем небу. Преко неба су у правилним размацима прелетале тачкице светлости, без звука, од југозапада према североистоку.
То нису били авиони него вештачки сателити Старлинк. Могу се видети већ неко време и о њима су већ извештавали и бројни други.

Искуснијим посматрачима неба већ је на први поглед јасно да се не ради о авионима већ о нечему у орбити. Пре свега, ове тачкице немају трептајућа свјетла попут авиона и не чују се. Kрећу се праволинијски, грубо речено од запада према истоку, као и већина сателита. А ако их пратите погледом скроз према истоку, приметићете да се не виде скроз до хоризонта: нестану кад уђу у Земљину сенку, односно кад им на тој висини зађе Сунце. Сателите, наиме, видимо зато јер их на висини од неколико стотина километара још увек обасјава Сунце кад је нама доле на Земљи већ ноћ.

Старлинк је пројект фабрике SpaceX коју води  амбициозни Елон Муск. Циљ му је да  великим бројем малих сателита покрије цели свет брзим интернетским приступом, нарочито ређе насељена подручја без добре инфраструктуре. Први сет од 60 сателита лансиран је у мају прошле године. До сада је обављено шест лансирања и у орбити је 360 малих сателита, од чега је 358 оперативних. Следеће лансирање планирано је за 23. април 2020., а свеукупан број сателита требао би нарасти на чак 12000. Сваки од сателита, тешких 227 килограма, има више антена високог протока и један соларни низ.  SpaceX се нада да ће још ове године имати интернетску покривеност у Северној Америци.

Наравно, такав пројект није баш свима одговарао . Астрономе изузетно нервира јер ће им ометати посматрања, а ту је и бојазан од велике количине свемирског отпада коју би толики сателити могли произвести с временом кад се почну кварити. А SpaceX није једини који планира тако нешто: био је ту OneWeb Richarda Bransona који је додуше недавно банкротирао, Самсунг је пре пар година предложио нешто слично, па онда Телесат и Амазон…

У сваком случају, може се очекивати да ће их у блиској будућности бити још више него сада и да практично више неће бити ведрих вечери без упорних сателита који клизе небом. Више ћемо их виђати лети, као и све сателите будући да лети Сунце више обасјава северну полулопту.

Kако знати када их виђети
Сателити Старлинк посебно су занимљиви за проматрање убрзо након лансирања јер су тада још густо збијени, као “ниска бисера”. С временом им се размак повећа како се смештају у своје задане позиције, али још увек се сви крећу по истој линији. Подсетимо се, једним лансирањем у орбиту их стиже 60.

Многи Старлинк сателити биће видљиви и у суботу увече, 18. априла, и то у времену од 20:15 до 21:26.

Путању сателита можете видети на ЛИНКУ

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/neobicna-pojava-na-nocnom-nebu-iznad-srbije-svetlece-tackice-u-nizu-lete-nebom/

7 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • Laki on 19/04/2020 at 13:13

  Lažu ja gledao od samog pocetka prvih 50 nisu leteli u pravilnim razmacima bilo ih je na gomili po 9 komada. Naj manje 100 je proletelo. Ko zna sta je, ne verujem nikom vise, mozda se zbog toga desava ovo sve.

  • Dr. Lazin on 19/04/2020 at 13:06

  Ja sam video od samog pocetka. Prvih 50 nisu leteli u pravilnim razmacima leteli su i jedno pored drugih. Naj manje 100 je proletelo. Ko zna sta je, ne vetujem vise nikom mozda se zbog toga sve ovo i desava.

  • Кобра on 19/04/2020 at 11:01

  Обични дронови шта друго

   • Neko tamo on 19/04/2020 at 12:17

   Pusti kobru neka te ujede i nemoj da ideš kod lekara.

   • Dr. Lazin on 19/04/2020 at 13:05

   Ja sam video od samog pocetka. Prvih 50 nisu leteli u pravilnim razmacima leteli su i jedno pored drugih. Naj manje 100 je proletelo. Ko zna sta je, ne vetujem vise nikom mozda se zbog toga sve ovo i desava.

  • Peca on 19/04/2020 at 09:28

  Kako li će sada ravnozemljaši da objasne ovo?

   • Ravnozemljaš on 20/04/2020 at 15:02

   Pa lete pravolinijski, znači ravna. A ko kaže da kruže? Možda su rakete u jednom pravcu.

Komentari su onemogućeni.