НЕОПХОДНО УНАПРЕЂЕЊЕ ИНФОРМАЦИОНИХ СИСТЕМА НА ЛОКАЛУ

Из НАЛЕД-а истичу да су застарела опрема, нелиценцирани софтвери, мањак ИТ стручњака, па и пропусти попут недовољно честог мењања приступних лозинки – само неки од безбедносних недостатака рачунарских мрежа у локалним самоуправама.

Грађанима Србије на располагању је могућност да низ послова у локалним самоуправама обаве електронским путем.

 Тај савремени начин обављања послова има низ позитивих ефеката, а пре свега уштеду и времена и новца, али носи и одређене недостатке. Управо на опасности до којих може доћи приликом коришћења електронских услуга указали су у НАЛЕД-у, након резултата добијених у истраживању.

Из НАЛЕД-а истичу да су застарела опрема, нелиценцирани софтвери, мањак ИТ стручњака, па и пропусти попут недовољно честог мењања приступних лозинки – само неки од безбедносних недостатака рачунарских мрежа у локалним самоуправама, које могу да угрозе податке грађана из њихове базе у случају хакерских напада.

Према подацима РАТЕЛ-а, на сваких 39 секунди у Србији догоди се један сајбер напад. Како би боље заштитили податке грађана, попут оних из матичних књига или бирачких спискова, Канцеларија за ИТ и еУправу и НАЛЕД неколико година уназад интензивно раде с градовима и општинама на унапређењу система.

Поред низа бесплатних обука за администраторе на локалу, у 10 локалних самоуправа НАЛЕД је заједно са својим чланицама из ИТ сектора спровео пен-тестове безбедности, симулиране контролисане хакерске нападе, из којих су уследиле бројне корисне препоруке за подизање нивоа заштите информационе безбедности.

Истраживање о безбедности информационих система које је спроведено у 69 градова и општина показује да 58 одсто локалних самоуправа није про­веравало безбедност мреже, а ниједна од анкетираних није у последњих годину дана тестирала план опоравка у случају колапса система.

По речима Ивана Живковића из компаније Мајкрософт и шефа Радне групе за клауд, податке и информациону безбебдност Савеза за е-управу у НАЛЕД-у, чак 47 одсто локалних самоуправа било је мета сајбер напада, а њих 12 одсто не зна да ли су били хаковани.

–  У петини самоуправа не постоји запослени задужен за ИТ, а у осталим тек на свака 62 службеника има једна специјализована особа за ову област – рекао је Живковић. – Свака друга самоуправа не мења редовно приступне лозинке, а у многима од њих службеници су недовољно обучени, што може да доведе до тога да службеник своју шифру за приступ да другоме и тако угрози безбедност података.

Према његовим речима, 93 одсто испитаних рекло је да има антивирус софтвер, али је проблем то што многи не користе програме с лиценцом већ бесплатне верзије, које су недовољне. Он указао да је најбоље да се подаци чувају на рачунарима који нису старији од пет година јер што је старији оперативни систем – то је лакша мета.

Анализа информационих система локалних самоуправа део је пројекта Јачање капацитета локалних самоуправа у примени регулативе у области информационе безбедности, који НАЛЕД спроводи с РАТЕЛ-ом, а у сарадњи с Министарством трговине, туризма и телекомуникација, Канцеларијом за ИТ и еУправу и Министарством унутрашњих послова.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/neophodno-unapredjenje-informacionih-sistema-na-lokalu/