Početna » НЕРЕД У КУЋИ ОТКРИВА ОСАМ ПСИХОЛОШКИХ ПРОБЛЕМА

НЕРЕД У КУЋИ ОТКРИВА ОСАМ ПСИХОЛОШКИХ ПРОБЛЕМА

Вероватно сте чули за ону нашу стару изреку “Чиста кућа – чиста глава!” Сазнајте шта неред у вашој кући говори о вама

од Паланка данас
0 Коментар

Неред у кући открива чак 8 скривених психолошких проблема, ево о чему је реч:

1. Ако су отпад и канта за смеће скривени, а кућа на први поглед изгледа уредно, онда се власник такве куће труди да се другима покаже у најбољем светлу, често чак и носи маску. Таквима је важно да сачувају позитиван имиџ, чак и по цену заблуде и илузије.

2. Покварене ствари у дому указују на то да особа није у стању да сама реши своје проблеме, већ чека да то уради неко други. Обично такви људи гледају на живот кроз “ружичасте наочаре”, не праве конкретне планове и живе за један дан, надајући се да ће се једног дана све решити само од себе, пише Сенса.

3. Претрпан радни сто обично говори о инфантилизму, ексцентричности и прецењеном самопоштовању. Али понекад претрпани сто може говорити о домишљатости и развоју креативних квалитета, само ако особа може лако пронаћи праву ствар међу нередом. 4. Ако је канта за отпатке увек пуна, као и корпа за веш, онда је особа склона одлагању, односно радије одлаже ствари за касније.

5. Ако на улазу у кућу постоји осећај празнине, односно практично нема намештаја, посуђа, ствари итд., то може указивати на то да је власник дома инфантилан и очекује да им је потребна нека особа како би створила пријатно окружење. Често овакви људи сматрају да не могу бити срећни када су сами.

6. Прљава кухиња може бити знак депресивног расположења. Чак и људи који не воле чишћење настоје да кухињу одржавају чистом, пре свега из хигијенских разлога. Особе са смањеном енергијом и вољом углавном започну занемаривање дома од кухиње (флеке, натрани судови у судопери…)

7. Прљаво купатило може бити знак дуготрајног стреса. Kупатило се најпре одржава чистим као и кухиња, а уколико је занемарено то може значити да је особа стално под стресом, напета и у журби.

8. Претерано складиштење ствари у кући може бити знак поремећа које се у психологији назива претераном акумулацијом непотребних ствари. То може бити вид опсесивно-компулсивног поремећаја, а у оваквом случају неопходно је консултовати се са стручлним лицом попут психолога или психотерапеута.

Са друге стране, крајност је и превелика чистоћа и страх од нереда који се такође може сматрати видом опсесивног-компулсивног поремећаја. Запамтите, избацивањем непотребних ствари из дома, његовим уређењем, животом у чистом и слободном простору, заправо помажете себи да се решите негативних мисли. Уређење изнутра може зависити од уређења споља, као и супротно. Зато не заборавите да се редовно посветите и једном и другом.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept